-2.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Plenković: Odgodimo druženja, sad se borimo za bolji siječanj

Plenković: Odgodimo druženja, sad se borimo za bolji siječanj

Sjednica Vlade RH počela je danas u 9 sati.

Uvodno se ministrima obratio premijer Andrej Plenković te iznio najnovije podatke o koronavirusu.

Njegovo obraćanje možete pratiti UŽIVO na OVOM LINKU.

Na dnevnom je redu prijedlog zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, te Prijedlog zaključka o podržavanju donošenja Mjera aktivne politike zapošljavanja za 2021. iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao i Prijedlog odluke o odobrenju državne potpore za sanaciju društva HŽ Cargo d.o.o.

Premijer Plenković nakon pet virtualnih sjednica fizički sudjeluje na sjednici Vlade. Osvnruo se na situaciju s koronavirusom. “Želim reći nekoliko riječi o pandemiji koja pogađa Europu, naš dio Europe”, kazao je premijer.

“Dnevni brojevi su nam i dalje jako visoki, kao i broj preminulih nažalost. Ohrabruje što u zadnjih 7 dana imamo 6,5 posto manje zaraženih”, kazao je premijer te se zahvalio svima kojima daju sve od sebe da spase svaki ljudski život.

“Zahvaljujem i velikom roju građana koji daju aktivan i ključan doprinos bez čega bi nam situacija bila još teža. Kažem ključan doprinos jer niti jedna mjera ne može uspjeti bez suradnje svih nas”, dodao je te nabrojao sve mjere kojih bismo se trebali pridržavati poput nošenja maski, pranja ruku i slično.

“Odgodimo druženja na nekoliko tjedana unatoč blagdanima”, dodao je premijer.

“Zaraza se ne može širiti ako se ne družimo i ne susrećemo s drugima, toga se dovoljno ne pridržavamo. Važno je da damo svoj doprinos. Kada bi bilo tako, mogli bismo popuštati mjere, otvoriti ugostiteljske objkte i normalno živjeti. Trebat će nam još 6 mjeseci da pribavimo sva cjepiva i da cijepimo najveći dio populacije. Strategija koja bi se oslanjala samo na stroga višemjesečna zatvaranja zapravo nije nikakva strategija”, također je kazao premijer u svom uvodnom obraćanju.

“No, dok se ne budemo strogo pridržavali ovih pet pravila, nužno je nažalost i formalnim ograničenjima obuzdati širenje epidemijeTrenutno su u pripremi nove mjere koje ćemo objaviti sutra, kada se konzultiramo sa Znanstveni svajetom. Cilj je učiniti sve kako bismo blagdansko vrijeme proveli na što mirniji način. Sad se borimo u smislu kliničke slike, za što bolji siječanj. Potrebno je smanjiti mobilnost i svesti druženja na minimum. Odgodimo druženja, virus nije poklon koji želite pokloniti svojima za Božić”, rekao je Plenković.

Osvrnuo se potom i na zdravstveni sustav. “Osigurali smo zdravstvenu skrb svakom oboljelom. Premda je stanje teško, sustav je funkcionalan”, dodao je. ”Rekli smo da nećemo imati policijski sat i tvrdi lockdown i pri tome stojimo”, rekao je premijer i podsjetio da su osigurali sredstva za gospodarski oporavak nakon pandemije.

“Osigurali smo dovoljno cijepiva, 5.6 milijuna doza cjepiva, kako bi smo pokrenuli veliku nacionalnu kampanju cijepljena. Cijepljenje će krenuti čim EMA odobri cjepivo. Prvo će se cijepiti stariji i najugroženiji, radnici u domovima za starije i medicinske radnice. Cijepivo može biti učinkovito samo ako se cijepi dovoljan broj ljudi”, rekao je Plenković. “Svi smo članovi jedne zajednice i imamo odgovornost jedni prema drugima”, dodao je.

“Uvažavajući osobne slobode moramo biti svjesni da smo svi članovi iste zajednice i zato je cijepljenje važno”, rekao je. Apelirao je posebno na mlade da ne planiraju druženja i odgode putovanja za bolja vremena.

“Smanjenje brojeva možemo očekivati samo ako se svi budemo odgodili veća druženja za Božić. Virus sigurno nije najbolji poklon svojim najmilijima za Božić”, rekao je Plenković.

Premijer se također osvrnuo na jučerašnji posjet ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova te na mjere pomoći gospodarstvu. Kaže kako smo ostvarili odlične rezultate.

“Dosad smo isplatili 7,7 milijardi kuna za plaće radnika u privatnom sektoru. To je više od 600.000 radnika, više od 100.000 poslodavaca”, rekao je te dodao da Vlada nastavlja s mjerama od 4.000 kuna u djelatnostima koje su izrazito pogođene koronavirusom. Kroz HZZ je osigurano 500 milijuna kuna za tu mjeru za iduću godinu. “Nastavim ćemo čuvati svako radno mjesto dok god to bude potrebno”, kazao je premijer, javlja N1.

Najnovije

Još iz rubrike