Beroš: Brojke padaju, ali nema popuštanja! Propusnice? Ispravit ćemo ranije napravljene pogreške

Foto: N1

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu za medije nakon sjednice Znanstvenog savjeta. Bila je to prva sjednica nakon potpisivanja apela 26 znanstvenika, među kojima je bilo i pet članova Znanstvenog savjeta Vlade

– Ako današnje brojeve kompariramo s prošlotjednima, to je ipak značajnije manja brojka, rekao je Beroš ponovivši brojeve koje je ranije objavio Stožer.

– Svi smo naglasili da je važno razgovarati, razmjenjivati spoznaje. I danas smo čuli puno toga novoga. Zadovoljan sam da Znanstveni savjet i dalje plovi ovim uzburkanim vodama, rekao je Beroš.

– Svi su suglasni da je nove mjere potrebno donijeti. Svi se slažu i da je ovaj drugi val teži i izazovniji od prvog. Bilo je govora da je ovo vrlo čudna i neobična bolest. Uočavaju sve dvije faze bolesti, druga je imunološki odgovor na čitav niz elemenata, rekao je ministar.

Beroš kaže i da su neki znanstvenici istaknuli razorne ekonomske posljedice koje je izazvala ova bolest.

Rekao je da je s epidemiološkog aspekta najlakše sve zatvoriti, pa dodao kako Vlada i Stožer promišljaju o balansu između mjera i ekonomskih aktivnosti.

Razgovarali su, kaže, i o trendovima u okolnim zemljama, a svaka zemlja ima svoj odgovor na krizu.

– Ako se bude nešto i donosilo, to će biti na županijskom nivou. Sutra ćete sve čuti, ne mogu više reći. Ono što mudri ljude čine, uče na svojim ranijim pogreškama. Ono što je bitno, bitno je uočiti isto. Ako se ograničenje kretanja i uvede, sigurno je da će se ispraviti propusti od ranije, izjavio je Beroš.

– Cilj mjera se sprječavati nepotrebna druženja. Nitko neće ulaziti u kuće, ali treba smanjiti druženja. To je najmanje što netko može napraviti da sačuva zdravlje vlastite obitelji i šire, kazao je Beroš odgovarajući na pitanje hoće li se za blagdane ograničiti druženja članova iz najviše dva kućanstva.

Nije se, tvrdi Beroš, razgovaralo o tome tko je odgovoran za trenutnu situaciju, prenosi Jutarnji list.

Share This Article