22.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Plenković: U petak prijedlozi novih mjera, na stolu i propusnice; Moramo...

Plenković: U petak prijedlozi novih mjera, na stolu i propusnice; Moramo izdržati još 6 mjeseci

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu malo poslije 16 sati održava press konferenciju.

Plenković je danas, u skladu s najavama, izašao iz samoizolacije. Podsjetimo, u samoizolaciji je ostao duže u dogovoru s liječnicima, i to zato što je imao respiratorne probleme uzrokovane zarazom covidom-19.

– Mislim da se svi zajedno nosimo s jednom okolnosti koja je promijenila način života i u Europi i u Hrvatskoj. Želim još jednom kazati, u svoje ime i ime Vlade, koliko nam je žao svih onih koji su izgubili život od covida-19. Brojevi koje danas vidimo, iako su trendovi povoljniji, su još uvijek vrlo visoki. Moramo i dalje provoditi mjere i ako je potrebno, vidjeti gdje ih je moguće ciljano postrožiti i biti odgovorni i pomoći prenapregnutom zdravstvenom sustavu – tu izjavljujem zahvalnost i ministru Berošu i svim ljudima u sustavu.

Ni u jednom trenutku naš sustav nije došao u situaciju da se nekome kome treba skrb ta zdravstvena skrb i ne pruži. Imali smo do sada zbog pandemije oko 30 milijardi kuna troškova sve zajedno. Mi smo istodobno osigurali i sredstva za gospodarski oporavak. Nadalje, sljedećih 10 godina bit će nam raspolaganju 24,2 milijarde eura od EU što je izuzetno važno.

Što se tiče cjepiva, EU je pomaknula svoje rokove te bi prve pošiljke cjepiva u Hrvatskoj, onog Pfizerova, mogle biti ranije i nego što smo očekivali. Uskoro ćemo znati i dinamiku cijepljenja u Hrvatskoj kroz narednih 6 mjeseci.

Što se tiče novih mjera, mi konsolidiramo prijedloge, i oni će u petak biti spremni. Moramo prevenirati daljnje širenje epidemije u Hrvatskoj. Moram reći i da ćemo sutra na Vladi imati točku za aktivne mjere zapošljavanja, to jest naknade po radniku oko 4000 kuna i za siječanj i za veljaču. O tome ćemo više kazati sutra – rekao je premijer i dodao da su proteklih 15, 17 dana na bili vrlo dinamični što se tiče rada Vlade. Plenković je također rekao da je aktivno pratio rasprave u Saboru te rekao da ne stoji da se važne teme nisu raspravljale.

Plenković je dodao i da je Hrvatska dobila bespovratna sredstva u iznosu čak 11 posto BDP-a od EU, po čemu smo prvi u Europi.

– Mi smo u nacionalnom planu oporavka gospodarstva predvidjeli 5 temeljnih komponenti, rekao je Plenković pa nabrojao koja su područja u pitanju.

Plenković je rekao i da će se uvažiti dobri komentari na Nacionalnu razvojnu strategiju, a dodao je i da će na početku iduće sjednice Sabora zaokružiti proces rasprave o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa.

– Osvrnuo bih se i na konferenciji o 25-godišnjici Daytonskog sporazuma. Predsjednik Milanović i ja poslali smo zajednički stav Hrvatske o BiH, naglasili podršku BiH i podršku hrvatskom narodu u toj zemlji. Također smo spomenuli da se mora ispraviti neugodna situacija prema kojoj Hrvati u BiH nisu ravnopravno zastupljeni od 2006. godine nadalje – rekao je Plenković.

Upitan o mogućem postrožavanju mjera i eventualnim propusnicama, premijer je rekao:

– Konsolidiraju se prijedlozi, najvažnije je smanjiti kretanje populacije i ublažiti kontakte. Posebno je važan element koji se odnosi na škole i fakultete koji do 18. siječnja rade online. Sada je bitno da vidimo hoće li mjere, npr. propusnice, doprinijeti tome da se smanji kretanje populacije i dinamika populacije. O tome će se sutra organizirati i sastanak Znanstvenog savjeta.

O nabavi borbenih aviona je pak poručio:

Koliko ja znam Povjerenstvo je pri kraju izrade izvješća, a Vlada će onda proučiti prijedloge koji će doći – rekao je premijer.

Na pitanje zašto i dalje nemamo “semafor” epidemije, Plenković je rekao:

– Mi smo cijelo vrijeme donosili adekvatne i primjerene mjere. Restriktivne su bile na početku epidemije, kada smo puno manje znali o njoj. Mi moramo donositi mjere u skladu sa situacijom, ali i razmišljati o široj društvenoj slici. Vidjeli smo i komparativnu sliku nekih drugij zemalja koje su rano ušle u strože mjere i nažalost nisu obuzdale mjere. Semafor možemo stavljati, ali želimo iz dana u dan pratiti situaciju, rekao je premijer.

Na pitanje zašto jasno ne kaže kada ćemo imati strože mjere, to jest zašto nema neke predvidljivosti, Plenković je rekao.

– Što se tiče komparativne slike tz moramo biti skroz jasni. Postoji jedan veliki zamor populacije u Hrvatskoj i globalno s covidom-19. Mi smo svo ovo vrijeme bili odgovorni i poduzimali mjere za koje smatramo da su dobre, tako da smanjimo širenje epidemije, umanjimo utjecaj na zdravstvo, ali i utjecaj na cijeli društveni život. Podsjećam da ljudi zahvaljujući našim mjerama nisu izgubili posao, svi dobivaju plaće. Mislim da smo napravili maksimalne napore da napravimo ono što treba. Svaki život je važan i iskazujem razumijevanje za one suočene s osobnim tragedijama, a slična je situacija i u mnogim drugim zemljama, piše Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike