22.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Daju li mjere rezultat? Imamo prvi pad brojki u dva tjedna, stručnjaci...

Daju li mjere rezultat? Imamo prvi pad brojki u dva tjedna, stručnjaci oprezni

Poznato je da je početkom tjedna uvijek najmanji broj novozaraženih, što je rezultat manjeg broja testova tijekom vikenda, no do sada je, neovisno o broju pozitivnih, udio pozitivnih u odnosu na testirane bio iznad 30 posto. Konkretno, kad promatramo posljednja četiri ponedjeljka, 23. studenog udio pozitivnih bio je 32, 30. studenog 36,4, 7. prosinca 35,2, a danas je pao na 25,3 posto, uz 1472 nove dijagnoze, piše Jutranji list.

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže kako ga veseli taj podatak, ali da je prerano za govoriti o nekom konkretnom zaključku.

“Na osnovu jednog dana ne možemo donositi ozbiljne zaključke. Naravno da priželjkujemo bolju epidemiološku sliku i vjerujemo da će donesene mjere dati takve rezultate. No, više ćemo znati krajem tjedna, kada uglavnom bilježimo najveće brojeve” kaže ministar Beroš.

I dr. Miroslav Venus, predsjednik Društva epidemiologa, oprezan je pri donošenju bilo kakvih zaključaka te napominje da bi se do kraja tjedna suzdržao od davanja ocjene epidemiološke situacije.

Vidljivi rezultati

“Ponedjeljkom već tradicionalno imamo najmanje zaraženih. Kao epidemiolog smatram da će se na kraju ovog tjedna vidjeti rezultati mjera koje su uvedene jer će proći dovoljno vremena da bi bili vidljivi”, smatra dr. Venus.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar na ovu brojku gleda optimistično i kaže kako mu se čini da je to početak djelovanja mjera.

“Dojma sam da se svi zajedno ipak više pridržavamo odluka Stožera, tako da se uistinu nadam da današnji brojevi nisu slučajnost. Naravno, mjera se treba pridržavati i dalje”, naglašava Šostar.

Da bismo mogli biti na dobrom putu, smatra i Dragan Primorac, koji je rekao za Jutarnji list da je Google mobility prije šest dana utvrdio smanjenu mobilnost građana Hrvatske za 20 do 40 posto.

Očekuju nas dodatne mjere?

Hoće li današnji dan biti slučajnost ili ipak idemo prema boljim danima, tek će se vidjeti. Ministar unutarnjih poslova i šef nacionalnog Stožera Davor Božinović, a poslije i premijer Andrej Plenković dali su naslutiti da nas očekuju nove mjere.

Naime, 21. prosinca zadnji je dan važenja trenutnih mjera, što znači da se za samo šest dana moraju produljiti, ublažiti ili pooštriti. Prema našim saznanjima, najviše je polemika o uvođenju propusnica, odnosno zabrani međužupanijskih putovanja tijekom blagdana, kao što je bilo i za Uskrs.

Kako nadalje piše Jutarnji list, većina smatra da bi to bilo najbolje rješenje, pogotovo zato što misle da nas očekuje poboljšanje epidemiološke situacije, koja bi zbog blagdana opet mogla biti pogoršana.

“Vode se intenzivni razgovori i promišlja se o svemu. Mi ćemo ovaj tjedan imati neke konkretnije dogovore i odgovore na pitanje što će se eventualno poduzeti kako bi se brojevi mogli početi spuštati. Razumijem da svi žele predvidljivost poteza i zato jesmo u razgovorima”, rekao je Božinović i dodao da su oprezni s najavama te da će ovaj tjedan precizirati upute kako bi nekoliko dana prije isteka odluke koja je na snazi do 21. prosinca mogli najaviti kakav će biti novi okvir.

“To je zaista dobar pokazatelj, koji govori da se građani intenzivnije pridržavaju mjera. Može se očekivati da će mjere dati rezultate, pa uz današnje povoljne vijesti valja pratiti hoće li one postati konstanta”, govori Primorac i zaključuje da u konačnici sve ovisi o nama, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike