29.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Nina Obuljen Koržinek: Prema mišljenju Ministarstva, HNK se držao svih mjera

Nina Obuljen Koržinek: Prema mišljenju Ministarstva, HNK se držao svih mjera

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kazala je za N1 da su joj neshvatljive optužbe za neprovođenje mjera i nemar prema zaposlenicima, na račun intendantice zagrebačkog HNK Dubravke Vrgoč, jer je Vrgoč poduzela sve što je bilo u njenoj nadležnosti.

Ovo je jedna jako tužna situacija i tragičan odlazak pjevača iz zbora, koji se zloupotrebljava na jedan ružan način, kazala je ministrica.

“Pristupili smo ovome ozbiljno i zatražili sva očitovanja od HNK. Ono što smo dobili uputit ću kazališnom vijeću. Prema mišljenju nas u Ministarstvu kulture i onih koji su do sada bili u nadzoru, HNK se držalo svih mjera. O tome postoje brojni podaci i to od ožujka. Ne mogu ništa drugo napraviti nego apelirati, kao što sam radila i u prvom razgovoru s predstavnicima sindikata, da se u javnost ne izlazi s poluinformacijama”, rekla je Nina Obuljen Koržinek.

“Svatko se može zaraziti, sve više ljudi ne zna gdje su se zarazili, a podizati kaznenu prijavu protiv bilo koga tko je poduzeo sve mjere za mene je neshvatljivo. Mislim da je motiv osoba koje se time bave vjerojatno neki drugi. Nastavit ćemo pratiti. To nije samo HNK Zagreb, u kontaktu sam sasvim ravnateljima institucija, intendantima… teške su odluke”, kazala je ministrica.

“Zaista ne razumijem poriv, to je mali broj stalno istih ljudi. Sugerirala bih napraviti razgovore i s drugim ljudima.

Mi smo istovremeno dobivali apele od mnogih umjetnika koji nas mole da omogućimo da nastave raditi. U mnogim kazalištima ovise o ulaznicama. Situacija je ozbiljna i tako joj treba pristupati”, rekla je Obuljen Koržinek.

Umjetnici su, kaže, profesija u kojoj je veća opasnost. Ipak, naglašava, sva nacionalna kazališta redovito testiraju svoje zaposlenike.

“Kazališta i apeliraju da zaposlenici smanje kontakte van kazališta, smanjene su forme u kojima se nastupa… Kada naiđe zaraza u nekom ansamblu, on prestaje s nastupima i nastupa drugi. Odvojene su i tehnike koje se ne susreću”, pojasnila je ministrica.

“Ovo je vrijeme solidarnosti i bilo kakvo plasiranje poluinformacija u društvu nešto je što treba osuditi. Intendantica je u stalnoj komunikaciji sa svim zaposlenicima…

Apeliram da zadržimo razinu komunikacije koja se temelji na provjerenim činjenicama i da ne dižemo tenzije. Pogotovo ne da se barata tezom da će se nekoga tužiti za ubojstvo iz nehaja i tvrditi da je pokojni pjevač bio na pokusu ili predstavi na kojoj nije uopće nastupao, o čemu postoji evidencija. To je za svaku osudu”, rekla je ministrica.

Najnovije

Još iz rubrike