24.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Hrvoje Bujas: Mjere nisu pravedne, smanjite PDV da možemo doći sebi

Hrvoje Bujas: Mjere nisu pravedne, smanjite PDV da možemo doći sebi

Ugostitelji su danas pred Ministarstvom financija zapalili su svijeće i položili pladnjeve u znak prosvjeda. Poručili su tako vladajućima da ekonomskim odlukama ne pridonose spašavanju njihovih radnih mjesta. Vlada je odlučila nastaviti s mjerom isplate 4000 kn za očuvanje radnih mjesta. Zatvoreni poduzetnici će imati prioritet pri podizanju covid-kredita za likvidnost za što je rezervirano milijardu i 300 milijuna kuna, a nova mjera pomoći je kompenzacija dijela troškova za sve koji imaju pad od 60 posto prihoda u odnosu na lanjski prosinac.

Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika, danas je ljutit izletio sa sastanka bez izjave.

”Smatram da mjere nisu pravedne. Mi jesmo zadovoljni mjerama za pomoć tvrtkama koje su doista zatvorene u kontekstu ugostiteljstva, fitness centara i ostalih, ali smatramo da onda i svi oni koji imaju sličan pad od 70 posto i više, moraju također biti adekvatno nadomješteni s istim takvim mjerama koje se nude onima koji su zatvoreni”, rekao je Bujas za RTL.

Dodao je kako su mjere nedovoljne jer se ne ide do one prave, strukturne reforme koja bi uključivala smanjivanje PDV-a, smanjivanja pada fiskalnih nameta i svih ostalih nameta koje bi poduzetnici imali da bi ipak s kakvim-takvim optimizmom dočekali iduću sezonu.

”Da biste uopće shvatili koje su uopće mjere na stolu, vi morate završiti jedan poseban fakultet mjera, jer ja kad počnem vrtjeti o čemu se sve to skupa radi to je toliko komplicirano da ne znate gdje biste počeli. Mjere se moraju pojednostaviti. Svi koji imaju pad veći od 40 posto moraju ući u mjere za očuvanje radnih mjesta, njihovi zaposlenici moraju dobiti 4 tisuće kuna. Potom, svi koji su zatvoreni i imaju padove od 60-70 posto i više moraju dobiti dodatno obeštećenje uz mjere za očuvanje radnih mjesta. Moraju dobiti dodatno obeštećenje vezano uz participaciju u fiksnim troškovima, što je tu komplicirano?”, požalio se predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Bujas smatra da se PDV treba smanjiti minimalno iduće dvije godine kako bi poduzetnici mogli doći sebi. Podsjeća da plaćaju drugi najveći PDV u Europi, koji je uz porez na potrošnju praktički prvi najveći PDV u Europi, pojašnjava Bujas.

Stoga se zahtijevaju strukturne mjere i da kratkoročne mjere budu jasne, konzistentne, pravične i za sve jednake, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike