24.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Ispovijesti iz Sj. Makedonije: Drhtali smo od straha, što nas je snašlo,...

Ispovijesti iz Sj. Makedonije: Drhtali smo od straha, što nas je snašlo, strašno nešto…

Šokiralo nas je, nikad nisam doživio ovako jaki potres, drhtali smo od straha. Na sreću nema ljudskih žrtava, ali ni velike materijalne štete. Potres nije dugo trajao, ali je bio glasan, jako smo se uplašili, u dahu su ispričali stanovnici Gostivara, grada na zapadu Republike Sjeverne Makedonije koji broji oko 35.000 žitelja, većinom Albanaca.

Naime, stanovnike nekoliko gradova u zapadnom dijelu sjeverne Makedonije jutros je probudio jak potres. Šest minuta prije pet sati osjetio se umjeren potres. Prema informacijama, njegova jačina je bila 5,2 Richtera.

– Epicentar potresa bio je u selu Leunovo, blizu Mavrova 17 kilometara od Gostivara, na dubini od 8,5 kilometara – rekla je Dragana Černih, voditeljica seizmičke službe na Fakultetu za matematiku i prirodne nauke u Skopju. Od prvog potresa do 14 sati je bilo oko 30 potresa.

Posljednji, prilično jak pogodio je Makedoniju u 15.25 sati. Magnituda mu je bila 4,9 Richtera, a epicentar samo 19 kilometara od Gostivara.

– Ljudi su u strahu, ne prestaje se tresti. Svako malo se osjetimo podrhtavanja. Mnogi još sjede u automobilima, ali gdje otići, gdje može biti sigurno. Djeca plaču, boje se, a ni mi psihički nismo u boljoj situaciji. Nakon pandemije i straha oko toga samo nam je ovo nedostajalo. Ima li kraja ovim nevoljama? – pitaju se očajni građani.

Potres se osjetio i u drugim gradovima Tetovu, Skopju, Bitoli, Prilepu, ali i se osjetio i u Crnoj Gori, Srbiji, na Kosovu, u Grčkoj, Albaniji i Bugarskoj.

– U Božjim smo rukama, ovo nam je svima škola da smo zastranili. Izgubile su se ljudske vrijednosti i stigla nam je opomena da ipak postoji netko snažniji od nas. Ovo će biti duga noć, najgore je što je hladno. Djeca, stariji, bebe… Svi su na ulicama, ne usudimo se ulaziti u kuće jer nam je slika potresa u Izmiru pred očima. Nadamo se najboljem – kažu sugovornici i u trenutku razgovora je tlo zatresao još jedan potres od oko 5 po Richterovoj skali.

Prema neslužbenim informacijama za sad nema ljudskih žrtava, a materijalna šteta je minimalna, dvije su kuće u epicentru srušene. Najveći je problem što je potres uzrokovao turbulenciju vode iz koje se opskrbljuje više vodovodnih mreža u regiji Mavrovo,voda je mutna i nije za piće.

Podsjetimo, prije deset dana jaki potres pogodio je grčki otok Samos, jačine 7 stupnjeva po Richteru. Podrhtavanje koje je trajalo dugo osjetilo se sve do Istanbula, te je najviše pogođen grad Izmir, gdje je poginulo više od 100 ljudi, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike