Prekretnica u borbi protiv korona virusa: Danas je sjajan dan za znanost i čovječanstvo; Učinkovitost cjepiva 90 posto

Učinkovitost cjepiva protiv korona virusa koju razvijaju Pfizer i BioNTech je 90 posto. Iz ovih kompanija tvrde da nema ozbiljnijih nuspojava.

Ranije su nadležni poručivali da će odobriti korištenje cjepiva kod kojeg se učinkovitost najmanje 50 posto.

“Danas je sjajan dan za znanost i čovječanstvo. Prva ispitivanja cjepiva protiv koronavirusa u trećoj fazi su pokazala da je moguće spriječiti zarazu”, izjavio je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.

Po njegovim riječima, dostižu prekretnicu u razvoju cjepiva i to u trenutku kada je to najpotrebnije – kada se bolnički kapaciteti pune zaraženim osobama i kada je urušena ekonomija.

Testiranje će se nastaviti, ali objava da je već učinkovito kod 90 posto osoba je zainteresirala političare i zdravstvene djelatnike koji čekaju kraj pandemije.

U trećoj fazi se cjepivo testira na više od 43.000 ljudi, piše britanski list Guardian.

Riječ je o cjepivu zasnovanom na tehnologiji mRNA, glasničke RNA, daje se u dvije doze, imunost se postiže tjedan dana nakon što se daje druga doza, napominju tvrtke.

Učinak cjepiva ili eventualne nuspojave pratit će se i dvije godine nakon odobrenja i primjene. Pfizer i Biontech su sposobni proizvesti 50 milijuna doza cjepiva ove godine a sljedeće čak 1,3 milijarde doza.

Facebook Komentari