Hoće li život na Mjesecu biti moguć? Engleska tvrtka želi pretvoriti Mjesečevu prašinu u kisik

Britanska kompanija nada se da će moći pretvoriti Mjesečevu prašinu u kisik u sklopu projekta koji bi mogao stvoriti preduvjete za daljnja istraživanja, ali i mogući život na Mjesecu, javlja CNN.

Tvrka Metalysis iz grada South Yorkshire u Engleskoj izjavila je da je sklopila ugovor s Europskom svemirskom agencijom (ESA) kako bi razvili metodu izvlačenja kisika iz krhotina s Mjesečeve površine.

U istraživanju objavljenom ove godine, znanstvenici povezani s tvrtkom rekli su da mogu izvući 96 posto kisika iz krhotina na površini Mjeseca poznatih kao regolit, odnosno mrvljeni materijal koji se može pronaći na površini Zemljinog prirodnog satelita. Metalysis je od ESA-e dobio 250 tisuća funti za razvoj ove metode koja se već koristi na Zemlji, rekao je direktor kompanije Ian Mellor.

”Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta je da iskoristimo resurse koji se već nalaze na Mjesecu, umjesto da ih sa Zemlje nosimo na Mjesec. To stvara veliki trošak tako da čim više možemo iskoristiti resurse koji su tamo, tim bolje”, rekao je Mellor.

Čovjek je posljednji put na Mjesecu bio 1972. godine, misija mnogih svemirskih agencija je da se to ponovno ostvari, uključujući i NASA-u kojoj je plan da 2024. godine u sklopu programa Artemis na Mjesec sleti prva žena, prenosi RTL.

Facebook Komentari