5.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Pozadina nasilnog prosvjeda u Ljubljani: Iza nereda stoji sam Janša?! Niz detalja...

Pozadina nasilnog prosvjeda u Ljubljani: Iza nereda stoji sam Janša?! Niz detalja upućuje na to

Sedam ozlijeđenih, od kojih petero policajaca i jedan fotoreporter, te desetero uhićenih rezime je žestokog okršaja prosvjednika i policije u četvrtak navečer u središtu Ljubljane. Prema navodima policije, na demonstracijama se pojavilo oko 500 ljudi. Sve je neko vrijeme protjecalo mirno dok odjednom prema policiji nisu počele letjeti kamene kocke i pirotehnika. Policija je uzvratila suzavcem i jednim vodenim topom.

U Sloveniji, najviše u Ljubljani, ali i u nekim drugim gradovima, protiv Vlade Janeza Janše od 24. travnja traju mirni prosvjedi. Svakog petka do prošlog tjedna u središtu Ljubljane okupljali su se građani na biciklima koji su prosvjedovali protiv Janše i njegove politike. Povremeno bi se okupilo i oko tisuću ljudi, ali težih izgreda nije bilo. Uz “bicikliste”, prosvjede je povremeno organizirala i nevladina organizacija “Pokret osviještenih stanovnika Slovenije”. Riječ je o pomalo opskurnoj organizaciji koja prosvjeduje protiv nametnutih epidemioloških mjera jer tvrde da je koronavirus izmišljotina i da ne postoji. Upravo ta organizacija, kojoj je na čelu Ladislav Troha, bivši časnik slovenske vojske, u četvrtak je organizirala prosvjedni skup koji se pretvorio u žestoke sukobe s policijom.

“Nisam teoretičar zavjere, ali sve više vjerujem tvrdnjama da su cijeli incident izrežirali policija i Janšine vlasti”, smatra Igor Mekina, ugledni slovenski novinar i izvršni urednik portala insajder.com. Prema njegovim riječima, same nerede najvjerojatnije su izazvali pripadnici slovenskih navijačkih skupina. “Čudno je da se usred tih sukoba na mjestu događaja pojavio ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs koji je odmah pred televizijskom kamerom kao jedne od glavnih krivaca za nerede optužio medije”, kaže Mekina. Napominje kako je vrlo moguće da je cilj ove izrežirane predstave Janšina namjera da krivnju za nerede prebaci na organizatore “biciklističkih” prosvjeda koji već šest mjeseci traju u Sloveniji iako su oni prošlog petka završili zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Sami organizatori tih prosvjeda nekoliko sati prije početka demonstracija u četvrtak javno su se ogradili od njih i pozvali svoje pristaše da im se ne priključuju. Dodatni argument za tezu da je cijeli događaj izrežiran daje i polemika oko prisutnosti Ivana Gale na prosvjedima. Riječ je o nekadašnjem zaposleniku Zavoda za državne rezerve koji je dobio otkaz nakon što je javno progovorio o korupciji u nabavci zaštitne opreme u koronakrizi. Upravo su u njegovu zaštitu stali “biciklistički” prosvjednici.

U četvrtak navečer slovenski premijer Janez Janša na svom je Twitteru objavio fotografiju Gale kako stoji u nekom pothodniku i napisao da Galeove bande ruše Ljubljanu, iako se iz fotografije uopće ne može zaključiti da je sudjelovao u demonstracijama. No na objavljenom tvitu jasno se vidi da je spornu fotografiju Janši poslao šef slovenske obavještajne službe koji se sada brani da je fotografiju vidio na Facebooku i proslijedio je premijeru. Zbog činjenice da fotografiju prosvjednika šalje premijeru, šefa obavještajne službe već prozivaju da protuzakonito prati građane. Ta fotografija je Janši pak poslužila da se preko Twittera jučer obračuna s “biciklističkim” prosvjednicima i optuži ih da su organizatori nasilnih demonstracija.

Iako mu zapravo u šest mjeseci prosvjeda nisu napravili nikakvu političku štetu, Janša žestoko mjesecima udara na te prosvjednike koje predvodi kazališni redatelj i aktivist Jaša Jenull.

Mekina smatra da prosvjednici nemaju snagu srušiti Janšu i da će Janša pasti samo u slučaju da ga napuste njegovi koalicijski partneri, a to su prije svega članovi Stranke modernog centra ili, kako se prije zvala, Stranka Mire Cerara. Riječ je o stranci koja u javnosti nema nikakvu težinu, ali i dalje u parlamentu ima dovoljno članova koji održavaju Janšu na čelu Vlade, piše Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike