25.6 C
Zagreb
Naslovnica Tech Mehanizam zračnog jastuka ubio vozača Volva, povučene tisuće vozila

Mehanizam zračnog jastuka ubio vozača Volva, povučene tisuće vozila

Metalni dijelovi mehanizma zračnog jastuka usmrtili su vozača starijeg modela Volva, zbog čega je u SAD povučeno 54.000 automobila, priopćilo je nadležno regulatorno tijelo.

Mehanizam je proizveo proizvođač auto-dijelova ZF/TRW, ali podaci pokazuju da taj sistem funkcionira veoma slično smrtonosnim uređajima firme Takata.

Američka agencija za sigurnost prometa NHTSA je priopćila da zajedno s Volvom pregleda dokumentaciju o drugim modelima opremljenim tim sistemom zračnih jastuka i da će naknadno odlučiti o daljnjim koracima.

ZF/TRW, čije sjedište je u Detroitu, danas nije odgovorila na pitanja da li je sistem prodan drugim proizvođačima automobila.

NHTSA je navela da je eksplozija tog modela mehanizma, koliko se zna, prvi takav incident u svijetu.

Volvo je naveo da će vlasnicima modela S60 i S80, proizvedenih od 2001. do 2003, zamijeniti zračne jastuke bez nadoplate.

Japanski proizvođač auto-dijelova Takata je koristio amonij-nitrat za stvaranje mini-eksplozije koja bi prilikom sudara napuhala zračni jastuk. Međutim, ta kemikalija vremenom propada u kontaktu s vlagom u zraku. U tom slučaju eksplozija može raznijeti metalni kanistar i poslati šrapnele u kabinu automobila.

Taj mehanizam je odgovoran za smrt 26 ljudi širom svijeta, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike