Hrvatski veleposlanik u SAD-u: Ovo je kao nekadašnji meč Alija i Frasera

Pjer Šimunović, veleposlanik RH u SAD-u, uključio se u N1 Studio uživo i komentirao atmosferu u Americi nakon izbornog dana.

“Ovo je kao neka vrsta finala Super Bowla ili nekadašnji mečevi Muhammada Alija i Joea Frasera. Radi se o superteškoj kategoriji na globalnoj razini”, rekao je Pjer Šimunović, veleposlanik RH u SAD-u, u N1 Studiju uživo i dodao:

“Sve opcije su još na stolu. Nevada i Arizona, gdje Biden vodi, još su sporne, ali Trump može nadoknaditi prednost. U Pennsylvaniji Trump vodi značajno, no dopisne glasove osvaja Biden pa se i situacija možda može promijeniti. Ako Biden osvoji Pennsylvaniju to znači njegovu pobjedu. Sjeverna Karolina je malo manje sporna, tamo Trump vodi, ali Georgija je sporna i Biden se probija. Na te države treba obratiti pozornost, one mogu odlučiti predsjednika.”

Šimunović je rekao da brojanje dopisnih glasova u Pennsylvaniji može trajati još i sutra cijeli dan, a s obzirom na to da ta država donosi 20 elektorskih glasova, ona na ovim izborima može donijeti prevagu.

Istaknuo je i koliko su različiti kandidati: “Amerika je duboko podijeljena. Biden je u govoru spominjao pomirbu, govorio je o potrebi zaliječenja rana, potrebi Amerikanaca da slušaju i čuju. Trump s druge strane pokreće sudsko-pravnu ofenzivu prebrojavanja glasova i ulaganja primjedbi na nepravilnosti.”

Komentirajući nemire i izaske građana na ulice, rekao je: “Što duže traje neizvjesnot oko pobjednika, to je veća mogućnost za građanske nemire pa je za sve bolje da situacija završi smireno i regularno, i to što prije.”

Također je pronašao vezu između izbora i pandemije. “Zemlja je podijeljena na dva dijela, jedna je uz Bidena, druga uz Trumpa”, rekao je i dodao:

“Dok je mišljenje i odlika jednih da korona nije važno pitanje nego gospodarstvo, drugi smatraju da je borba protiv korone važna stvar jer je to opasna bolest i trebala bi biti prioritet.”, piše N1.

Facebook Komentari