28.7 C
Zagreb
Naslovnica Tech Epidemiologinja upozorava: Puno je cirkulacije virusa među stanovništvom

Epidemiologinja upozorava: Puno je cirkulacije virusa među stanovništvom

Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja, za N1 je komentirala stanje s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Brojka je visoka unazad nekoliko tjedana, posljednjih dana je više od 2000, ima veći broj dijagnosticiranih oboljelih, to ovisi i o broju testiranih, velika je gužva i puno ljudi dolazi na testiranje, to nam je i cilj, jer obuhvat testiranjima i provedba većeg broja testiranja je i epidemiološka mjera ranog otkrivanja bolesti, kazala je Nemeth Blažić.

Istaknula je da je proteklih dana oko trideset posto pozitivnih u ukupnom broju testiranih uzoraka. “Kad bismo još povećali brojke testiranih, što ne možemo, jer smo već sada došli do gornje granice kapaciteta, taj postotak bi bio veći, jer je puno cirkulacije virusa među stanovništvom”, kazala je.

Dodala je i da to nije neobično, jer je teško u vremenu kad su i inače česte respiratorne infekcije, prevenirati zarazu. “Trebalo bi potpuno ograničiti kretanje i spriječiti bliski kontakt s ljudima, a to je nemoguće potpuno spriječiti”, rekla je.

Što se tiče mogućeg uvođenja potpunog zatvaranja, epidemiologinja je rekla da je važno dosljedno provoditi mjere koje već sada postoje, a tek onda razmišljati o tome koje bi se još mjere trebalo dodatno postrožiti u smislu ograničavanja aktivnosti koje dokazano utječu na veći broj širenja, što su različita okupljanja.

“Kao što za infekciju treba zadovoljiti određeni broj uvjeta da bi ona nastala, tako i za sprečavanje treba kombinirati mjere koje postoje”, rekla je Nemeth Blažić.

Najnovije

Još iz rubrike