Istraživanje pokazalo da je za širenje virusa najodgovornija Europa, a ne Kina

Genetičari s engleskog sveučilišta Huddersfield i portugalskog sveučilišta Minho mapirali su distribuciju covida-19 diljem svijeta i otkrili kako je Europa bila glavni izvor širenja pandemije, prenosi N1.

Studija je pokazala da je, mada je virus originalno potekao iz Kine, Europa bila ta iz koje se on najviše proširio u druga područja. Naime, znanstvenici su ustanovili da su Britanija i Europa imale preslaba i prekasno uvedena ograničenja putovanja, što je dovelo do širenja pandemije po SAD-u i drugim dijelovima svijeta.

Nakon analize 26.869 virusnih genoma, uzorkovanih iz cijelog svijeta, otkrili su da se koronavirus svijetom proširio iz Europe, mada je izvorno potekao iz Kine.

“Grafike pokazuju da je od kraja veljače i početka ožujka Europa bila izvor velike većine novih sekvenci koje su evidentirane u Europi, Sjevernoj Americi, Oceaniji i Južnoj Aziji.

Transmisije povezane s A1a i njegovim podgrupama predstavljaju većinu sekvenciranih genoma SARS-CoV-2 na većini kontinenata, uključujući Afriku (83%), Sjevernu Ameriku (68%), Južnu Ameriku (87%) i Oceaniju (uglavnom Australija 60%)”, navode znanstvenici u istraživanju.

“Soj A1a je prvi put otkriven u Italiji 20. veljače 2020. Suprotno tome, Kina nije imala učešća u njegovom širenju. Većina novih slučajeva u istočnoj Aziji tijekom tog razdoblja, sa slučajevima koji su datirani između 2. ožujka i 16. travnja, pripadala je ovoj podgrupi, ukazujući na migracije virusa iz Europe u istočnu Aziju, ponekad preko Sjeverne Amerike”, navodi se u istraživanju.

Istraživanje naziva Phylogeography of 27,000 SARS-CoV-2 Genomes: Europe as the Major Source of the COVID-19 Pandemic objavljeno je u časopisa Microorganisms, prenosi Index.

Facebook Komentari