Ako imate ova dva simptoma covida-19, mogli biste osjećati posljedice mjesecima

Ilustracija

Novo ispitivanje pokazalo je koji rani simptomi koronavirusa povećavaju vjerojatnost da će bolesnik pretrpjeti dugotrajne posljedice bolesti. Umor, gubitak okusa i mirisa te kognitivne poteškoće poput smetenosti i gubitka pamćenja kod nekih su se pacijenata zadržali i mjesecima nakon dijagnoze.

Nova studija istraživača u SAD-u, Velikoj Britaniji i Švedskoj sugerira da dva specifična simptoma mogu biti pokazatelj da će pojedinac teško oboljeti od covida-19. U studiji se navodi da su dugotrajna vrućica i gubitak apetita dva rana simptoma koja ukazuju na to da će pacijent vjerojatno patiti od “dugog covida”.

“Dugi covid” odnosi se na situaciju u kojoj bolesnici s koronavirusom osjećaju neke simptome i jednima, a ponekad i mjesecima, nakon odlaska iz bolnice i oporavka. Pojedini pacijenti naveli su kako se nakon koronavirusa ne mogu koncentrirati na jednostavne zadatke ili čak hodati stepenicama bez gubitka daha.

Ispitivanje je također pokazalo da je dob bila značajno povezana s “dugim covidom”. Konkretno, izgledi da netko doživi dugotrajne simptome koronavirusa više se nego udvostruče kod osoba starijih od 70 godina u usporedbi s ljudima u dobi od 18 do 49 godina.

Istraživači su također otkrili da će žene u dobi između 50 i 60 godina najvjerojatnije imati dugotrajne simptome koronavirusa. Također je utvrđeno da visoki indeks tjelesne mase (BMI) korelira s trajnim simptomima koronavirusa, prenosi BGR.

Još jedan zanimljiv podatak iz studije jest da nije bilo značajne korelacije između komorbiditeta i “dugog covida”. Dakle, iako stanja poput dijabetesa i bolesti srca mogu povećati vjerojatnost da će netko iskusiti ozbiljne simptome koronavirusa, to ne utječe na to hoće li oni imati “dugi covid”. Zapravo, studija je otkrila da je astma bila jedino postojeće stanje koje je povezano s “dugim covidom”.

Ostali rani simptomi za koje je studija utvrdila da su prediktori “dugog covida” uključuju umor, glavobolju, promukao glas i bolove u mišićima. Uz to, postoje i dokazi da pacijenti s koronavirusom mogu doživjeti dugotrajna oštećenja pluća i srca nekoliko mjeseci nakon što su se oporavili od covida-19, prenosi N1.

Share This Article