30.9 C
Zagreb
Naslovnica Tech Prvi put od 1944. u svim vremenskim zonama: Na Noć vještica bit...

Prvi put od 1944. u svim vremenskim zonama: Na Noć vještica bit će puni plavi Mjesec

Nebo u noći sa 31. listopada na 1. studeni osvijetlit će ‘plavi Mjesec’, što će biti drugi puni Mjesec u periodu od 30 dana. Relativno rijetka pojava dogodi se u prosjeku jednom u dvije i pol godine, objavila je NASA, a prenosi 24sata.

Svaki mjesec ima jedan pun Mjesec, ali budući da lunarni ciklus i kalendarska godina nisu savršeno sinkronizirani, otprilike svake tri godine završimo s dva u istom kalendarskom mjesecu.

Prvi puni Mjesec u listopadu, Poznat i kao Žetveni mjesec, pojavio se prvog dana u mjesecu. Drugi puni Mjesec ili ‘plavi Mjesec’ bit će vidljiv 31. listopada. To je prvi slučaj od ožujka 2018. godine, no također je prvi put da se puni Mjesec na Noć vještica pojavljuje u svim vremenskim zonama od 1944. godine.

Fenomen ‘Plavog Mjeseca’ ne mora nužno značiti da će biti plave boje, iako tamnoplavi ton večernjeg neba može utjecati na boje koje vidimo. Kada Mjesec poprimi plave nijanse, to je zbog dima ili čestica prašine u atmosferi, na primjer tijekom velike erupcije vulkana. Prema NASA-i, Plavi mjesec označava nešto jako rijetko što možete vidjeti u životu, a ove će godine imati će još veću dozu mističnosti, piše CNN.

Najnovije

Još iz rubrike