17.8 C
Zagreb
Naslovnica Tech Korona nije gripa: Broj umrlih veći nego od gripe

Korona nije gripa: Broj umrlih veći nego od gripe

Od korone je unatrag osam mjeseci, otkad je službeno kod nas zabilježena, preminulo 429 ljudi, što je 15 puta više od broja preminulih zbog posljedica gripe u njenoj prošloj sezoni.

Gripa je trajala četiri mjeseca, kažu podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – od kraja studenog prošle godine, do početka travnja ove.

Nova nam gripa još nije stigla. U ta četiri mjeseca službeno je zabilježeno 26 smrti od gripe.

U sezoni prije, 2018/2019, bilo ih je četiri puta više, 107, a godinu prije također manje, 29. Čak i da su te brojke dvostruke, odnosno da gripa traje koliko među nama već kola korona, opet bi posljedice korone bile daleko veće.

Pritom, za gripu postoji cjepivo, a za koronu će ono biti na tržištu najranije idućeg proljeća.

Iz HZJZ-a otkrivaju da je od gripe u prošloj sezoni službeno oboljelo oko 60.000 ljudi, što je u njena četiri mjeseca bilo dvostruko više od oko 34.000, koliko je od veljače naovamo bilo zaraženih koronom.

Smrtnost je, međutim, zabrinjavajuće veća nego od gripe. Moguće je očekivati da će u ovoj sezoni gripe, koja se očekuje krajem studenog, biti manje zaraženih nego prijašnjih godina, zbog korona-mjera koje su na snazi.

Čuvamo li se korone, sigurno ćemo se bolje zaštititi i od gripe, odnosno svih lakoprenosivih respiratornih infekcija.

Tijekom sezone 2019./2020. utrošeno je 387.652 doza četverovalentnog cjepiva protiv gripe, kaže HZJZ.

Za cijepljenje kroničnih bolesnika je otišlo 101.449 doza, za starije osobe od 65 -79 godina su potrošene 190.322 doze, za starije od 80 njih 69.180. Cijepilo se 17.485 zdravstvenih djelatnika, 491 trudnica te još preko 6.200 drugih osoba, na primjer članovi obitelji osoba koje pripadaju rizičnim skupinama, i ne smiju same biti cijepljene.

Ne želimo li opet potpuni lockdown, o kojem se “šuška”, moramo preuzeti osobnu odgovornost da se korona više ne širi horizontalno, kao što je sad slučaj.

Cijela je Hrvatska postala njeno žarište, zbog čega je nužno držati distancu sa svima, i nositi maske te dobro prati ruke, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike