6.8 C
Zagreb
Naslovnica Tech Kako odlagati smeće ako ste zaraženi koronom ili u izolaciji?

Kako odlagati smeće ako ste zaraženi koronom ili u izolaciji?

Osobe kod kojih je potvrđena infekcija korona virusom, ili postoji sumnja u zarazu, zbog koje su u samoizolaciji, trebaju biti vrlo pažljive sa svojim otpadom. Treba ga odlagati u plastične vrećice za otpad i čvrsto zavezati, pa potom tu vrećicu staviti u drugu plastičnu vrećicu koju treba čvrsto zatvoriti, poručuju iz Zagrebačkog holdinga u letku za građane.

Tako pripremljen otpad treba držati odvojeno od ostalog kućnog otpada najmanje 72 sata (3 dana), prije odlaganja u spremnik za miješani komunalni otpad, ističu.

Svakako vodite računa o pravilnom odlaganju različitih vrsta zaštitnih maski i druge zaštitne opreme, kao i ambalaže od sredstava za dezinfekciju.

Sve zaštitne maske koje se više ne mogu koristiti potrebno je odložiti u plastičnu vrećicu, a potom u spremnik za miješani otpad. Zaštitne plastične rukavice nakon uporabe odvojite u posebne vrećice koje se čvrsto zatvore te odložite u spremnik za miješani komunalni otpad.

Korištene maske ne smiju se ni u kojem slučaju odlagati u spremnike za korisni otpad, poput papira ili biootpada, niti u vrećice za sakupljanje plastične i metalne ambalaže.

Sredstva za dezinfekciju ruku i površina poput kvaka, rukohvata, daljinskih upravljača, mobitela, telefonskih aparata i površine stola koji stižu na tržište najčešće u plastičnoj ambalaži zbrinjavamo tako da bočice najprije dobro isperemo običnom vodom, pa odložimo u vrećice za plastičnu ambalažu, ili u žute spremnike. Ako je na ambalaži drugačija oznaka (npr. neka od oznaka
štetnosti), tada je tu bočicu potrebno posebno odvojiti i odnijeti u najbliže reciklažno dvorište.

I bočice od deterdženata i sredstva za čišćenje preporučuje se također najprije očistiti od sadržaja i isprati vodom, pa odložiti u žute vrećice za plastičnu i metalnu ambalažu ili u žute spremnike na zelenim otocima. Ako ambalaža od deterdženta sadrži oznaku opasnih tvari, tada ju treba odvojeno odložiti u posebnu vrećicu te odnijeti u najbliže reciklažno dvorište, poručuju iz Zagrebačkog holdinga.

Svu papirnu i tekstilnu konfekciju (otpadne maramice, ubrusi, krpe i ostali sličan otpad), koja je nastala u kućanstvu, potrebno je odložiti u kantu za otpad koja ima poklopac ili u vreću koju je potrebno čvrsto zatvoriti te odložiti u spremnik za miješani komunalni otpad.

Nove navike odvajanja otpada rezultirale su značajnim povećanjem količina odvojeno prikupljenog papira, plastike, stakla i biootpada, ističu u Zagrebačkom Holdingu. U 2019.u odnosu na 2018. godinu građani Zagreba odvojili su 7 puta više biootpada, 80 posto više plastike, 48 posto više papira, te 13 posto više stakla.

Trend je nastavljen i u 2020. godini, pa je tako u prvom polugodištu količina odvojenog prikupljenog papira povećana za 41 posto, stakla za 55 posto, plastike 1,5 puta, a biootpada čak 5 puta više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, ističu u ZG Holdingu.

Iz ZG Holdinga podsjećaju i na način na koji se nose razlićite vrste zaštitnih maski:

Zaštitna pamučna maska

Izrađena je od dvoslojnog pamučnog materijala gušćeg tkanja i nosi se tako da čvrsto prianja uz nos i usta. Treba ju svakako promijeniti ako je mokra. Dok ju nosite, nemojte ju dodirivati.

Medicinska/kirurška maska

Koristi se za zaštitu drugih osoba od izlaganja potencijalno zaraznim kapljicama one osobe koja nosi masku. Važno je da čvrsto prianja uz usta i nos. Koristi se jednokratno.

Zaštitna maska s ventilom i bez ventila (FFP2 I FFP3)

Namijenjena zaštiti od čestica, kapljica i aerosola. Primjena je jednokratna, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike