26.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Tko je mladić uhićen u Areni: Imao je pištolj s metkom u...

Tko je mladić uhićen u Areni: Imao je pištolj s metkom u cijevi, evo zašto je priveden

Dan nakon što su kupci u zagrebačkome Arena centru na Laništu u četvrtak mobitelima snimili kako policija doslovce baca na pod, vezuje i odvodi jednoga krupnog muškarca, iz zagrebačke policije još uvijek nisu dali nikakve podatke o tome zbog čega je muškarac uhićen. “Kriminalističko istraživanje u tom slučaju još uvijek traje”, kratko su rekli u PU zagrebačkoj.

Na snimci se vidi kako muškarca uz tzv. sredstva prisile vezuju pripadnici elitne Ekipe za posebne zadaće (EPZ) Interventne policije, što bi značilo da je riječ o opasnom uhićeniku. Međutim, usprkos velu šutnje nadležnih institucija, jučer se uspjelo doznati da je muškarac uhićen zbog kaznenog djela iznude te da je intervencija specijalaca zatražena jer je muškarac u trenutku uhićenja kod sebe imao pištolj s metkom u cijevi, spreman za upotrebu, te da ga je policija već ranije prijavljivala zbog pokušaja ubojstva vatrenim oružjem.

Također prema neslužbenim informacijama, uhićenje u zagrebačkoj Areni nije bio izdvojeni slučaj, već se radilo o finalizaciji tajne policijske akcije u kojoj je uhićeno nekoliko osoba iz raznih dijelova Hrvatske.

Jedino za razliku od uhićenja u Areni, druga uhićenja i pretrage stanova osumnjičenika nisu dospjela u javnost. Ukupno su navodno uhićene četiri osobe, dvije u Zagrebu, jedna na području Šibenika te jedna na području Osijeka. Svi oni su bili obuhvaćeni ovim kriminalističkim istraživanjem, no koliko će njih na kraju biti kazneno prijavljeno, nije poznato. Navodna iznuda za koju su osumnjičeni dogodila se nad jednim poduzetnikom koji živi na području Zadra, u blizini njegove obiteljske kuće, i to prije otprilike tjedan dana. Poduzetnik je prijavio da su mu tada doslovce na cesti dok je vozio automobil put prepriječila dva druga automobila stjeravši ga uz rub ceste.

Bio je primoran zaustaviti se, a iz automobila su izašla trojica muškaraca koji su ga izvukli iz njegova auta te ga počeli tuči tražeći da im vrati novac. Navodno su tražili 35.000 eura. U svojim prijetnjama su se pozivali na automobil Audi A8 koji je taj poduzetnik navodno kupio od jednoga od njih, a za što im je trebao platiti 20.000 eura. Razliku od 15.000 eura, prema saznanjima, navodni iznuđivači su zaračunali kao kamatu, odnosno “kaznu” jer im nije na vrijeme platio automobil. Što se događalo u narednih tjedan dana nije se uspjelo doznati, no nije teško niti pretpostaviti.

Poduzetnik je, prema svemu sudeći, policiji odlučio prijaviti iznudu te je pokrenuta tajna akcija koja je rezultirala uhićenjima u četvrtak. Moguće je da je tijekom tih tjedan dana policija nad osumnjičenicima, uz odgovarajući sudski nalog, provodila i tzv. posebne dokazne radnje, odnosno tajno im snimala kretanje i telefonske razgovore te bi ako se to doista provodilo, te snimke predstavljale zakonite dokaze.

Ono što je izvjesno, prema informacijama, je uhićenje u Areni, što su snimili posjetitelji šoping-centra, koje se odvilo nakon što je bila dogovorena tzv. kriminalistička klopka, odnosno nakon što je osumnjičenik došao preuzeti novac. Međutim, nije znao da je policija označila novac te mu postavila zasjedu nakon primopredaje.

Premda, naravno, u petak nitko nije želio potvrditi identitet uhićenika, kako Jutarnji neslužbeno doznaje, muškarac kojega je u Arena centru uhitila interventna policija i čije se privođenje vidi na snimkama je Leo Zdenjak (30) iz Zagreba, koji je dosad bio prijavljivan uglavnom zbog nekoliko manjih prevara s telefonskim karticama, ali i pokušaja ubojstva pištoljem na Jarunu u rujnu 2016. godine.

Zdenjak je tada uhićen jer je pištoljem u bedro ranio B. S., s kojim je tazbinski bio povezan, a na kraju je osuđen samo zbog nanošenja teške tjelesne ozljede jer je sud zaključio da Zdenjaku namjera nije bila ubiti B. S.

Nakon uhićenja Zdenjaka u Areni, uslijedila su i druga uhićenja. Iste večeri u Zagrebu je uhićen Zdenjakov prijatelj Viktor M., a u pretrazi njegova stana policija je također pronašla oružje. Gotovo paralelno s uhićenjima u Zagrebu policija je na području Šibenika uhitila i Milana N. i na području Osijeka Dragu L., te su svi dovedeni u Zagreb na kriminalističko istraživanje, a navodno je u četvrtak prijepodne obavljeno i prepoznavanje. No, s kakvim rezultatima nije se uspjelo doznati, kao niti to kako su se osumnjičenici branili na policiji.

Njihovi odvjetnici nisu bili raspoloženi za davanje ikakvih izjava. Prema nekim najavama, policija će nadležnome Općinskom državnom odvjetništvu zbog iznude prijaviti svu četvoricu te će ih predati pritvorskom nadzorniku, i zbog sumnji da su počinili iznudu, ali i zbog nedozvoljenog držanja vatrenoga oružja. Nakon ispitivanja u Državnom odvjetništvu tužiteljstvo će odlučiti hoće li protiv njih zatražiti određivanje jednomjesečnog istražnoga zatvora i po kojim osnovama, a o čemu će odlučiti Županijski sud, piše Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike