23.4 C
Zagreb
Naslovnica Tech Izdali upozorenje građanima: "Žuta prašina" koju vjetar nosi iz Kine može donijeti...

Izdali upozorenje građanima: “Žuta prašina” koju vjetar nosi iz Kine može donijeti koronavirus!

Vlada Sjeverne Koreje upozorila je građane da ne izlaze iz domova zbog straha da “žuta prašina” koju vjetar nosi iz Kine može donijeti koronavirus sa sobom.

Ulice Pjongjanga bile su gotovo prazne u četvrtak nakon upozorenja, piše BBC.

Tajnovita država tvrdi da su korona free, ali su istovremeno u stanju uzbune od siječnja sa strogim kontrolama granice i restrikcijama na kretanje.

Nije poznata poveznica između oblaka sezonske prašine i bolesti COVID-19. Usprkos tome, Sjeverna Koreja nije jedina zemlja koja je postavila isto pitanje. Prema izvješću BBC-a, Turkmenistan je također navodno koronom zagađenu prašinu naveo kao razlog zašto građani trebaju nositi maske. Negiraju otpužbe da pokušavaju zataškati izbijanje zaraze.

U Koreji je na državnoj televiziji prikazan poseban segment vremenske prognoze u kojem se upozorava na priljev žute prašine sljedećeg dana.

Žuta prašina odnosi se na pijesak iz pustinja Mongolije i Kine koju vjetar nosi u Sjevernu i Južnu Koreju u određena doba godina. Isprepletena je s toksičnom prašinom koja već mnogo godina podiže brojna pitanja vezana uz zdravlje.

Američki Centar za kontrolu bolesti ističe kako je malo vjerojatno da bi se netko zarazio na taj način, posebice na otvorenom te da je najčešći način zaraze bliski kontakt s osobom koja je zaražena i zatim kihne, kašlje ili priča, prenoseći tako kapljice s virusom.

Mediji u Južnoj Koreji također su odbacili ideju da žuta prašina nosi virus nazivajući to nemogućim.

Unatoč tvrdnjama da zemlja nema slučajeva koronavriusa, strah od zaraze u Sjevejrnoj Koreji na visokoj je razini, a njihov vođa Kim Jong-un redovito drži sastanke kako bi se osiguralo da restrikcije ostaju na mjestu.

Analitičari su rekli da je iznimno mala vjerojatnost da Sjeverna Koreja nema nijedan slučaj zaraze, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike