U Velikoj Britaniji zabilježen je prvi slučaj gubitka sluha zbog zaraze koronavirusom

Screenshot: N1

Tjedan dana nakon otpuštanja iz bolnice, pacijent se požalio na zvonjavu u lijevom uhu.

45-godišnji muškarac trajno je izgubio sluh nakon što se zarazio Covidom-19 te je zadobio oštećenje slušnog živca i srednjeg uha, prenosi IFL Science.

Senzorineuralni gubitak sluha (SSHNL) mogu uzrokovati virusi koji reakcijom imunološkog sustava izravno ili neizravno oštete osjetljivu unutrašnjost slušnog sustava. Poznato je da i virus gripe i virus HSV-1 uzrokuju gubitak sluha, ali zasad je zabilježeno svega nekoliko takvih slučajeva čiji je uzročnik bio novi SARS-CoV-2 virus, a nijedan slučaj ne potječe iz UK-a.

45-godišnji Britanac primljen je u bolnicu 10 dana nakon što je dobio prve simptome. Zbog virusa i već postojeće astme, muškarac je imao poteškoća s disanjem te je primljen na odjel intenzivne njege. Nakon 30-dnevnog liječenja, njegovo stanje se poboljšalo te je otpušten s intenzivne njege, međutim pojavio se novi problem.

Tjedan dana nakon što je otpušten s odjela intenzivne njege, pacijent se požalio na zvonjavu u lijevom uhu i ubrzo nakon toga izgubio je sluh. Valja napomenuti da prije zaraze koronavirusom, 45-godišnjak nije imao postojećih poteškoća sa sluhom.

Liječnici su ga testirali na HIV i gripu, međutim, rezultati su bili negativni stoga su zaključili da je za gubitak sluha vrlo vjerojatno odgovoran SARS-CoV-2. Kako bi mu se stanje poboljšalo, pacijenta su liječili oralnom primjenom kortikosteroida.

Ovo nije prvi takav zabilježen slučaj. 60-godišnji muškarac koji je u lipnju ove godine obolio od teške upale pluća uzrokovane Covidom-19 u potpunosti je izgubio sluh u desnom, a djelomično u lijevom uhu.

Covid-19 navodi se kao uzročnik niza neuroloških simptoma nastalih kao rezultat zaraze uključujući vrtoglavice, zbunjenost pa čak i Parkinsonovu bolest, prenosi RTL.

Facebook Komentari