30.9 C
Zagreb
Naslovnica Tech Počinje cijepljenje protiv gripe, hoće li cjepiva biti za sve zainteresirane?

Počinje cijepljenje protiv gripe, hoće li cjepiva biti za sve zainteresirane?

Počelo je cijepljenje protiv sezonske gripe. I vlada golemo zanimanje za cjepivo. Cjepivo će stizati u nekoliko navrata, pa liječnici pozivaju na strpljenje i razumijevanje.

“Od naručenih potrebnih količina u ovom času smo dobili nešto manje od 50 posto. Veći interes je i među mladom, zdravom populacijom koja se želi u ovom času cijepiti protiv gripe”, kaže specijalistica opće medicine Ines Balint za Dnevnik.hr.

Doza cjepiva stoji oko 96 kuna. “Besplatno cijepjenje je za sve osobe starije od 65 godina kao i osobe koje boluju od težih kroničnih bolesti. Svi ostali moraju platiti cjepivo“, dodaje Balint.

Trenutačno se do cjepiva teško može i u ljekarnama. “Male količine su došle i u roku jednog dana su prodane“, kaže magistra farmacije Gabrijela Matić. To ne treba čuditi jer su rezervacije počele još ljetos.

“Prva serija je došla prije neka tri tjedna i kroz par dana se sve rasprodalo, 50.000 je došlo. Ovih dana dolazi 40 novih tisuća u ljekarne, odnosno malo manje, ali na žalost i broj rezervacija, odnosno broj upita je puno veći nego što možemo isporučiti pacijentima“, kaže Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Posljednja pošiljka očekuje se u prosincu. Ukupno će stići oko 700.000 doza, koje će stizati u nekoliko navrata i u ordinacije i u ljekarne.

“To ostavljam starijim osobama, ali ako bude cjepivo viška, zašto ne“, stav je Brune iz Zagreba.

“Mislim da se trebaju, da, cijepiti ljudi kojima je to definitivno potrebno i nadam se da će za njih biti dovoljno“, kaže Zagrepčanka Anamarija.

Moći će se cijepiti i u ljekarnama. “Imamo 80 ljekarni koje sudjeluju u projektu i za koje moram reći da su već popunili svoje kapacitete jer jednostavno imamo preko 24.000 naručenih pacijenata“, govori Ana Soldo, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike