Lauc: Broj umrlih uvijek kasni tri tjedna za brojem zaraženih

Screenshot: N1

Znanstvenik Gordan Lauc za HRT je poručio kako se trenutno nalazimo u nedefiniranom stanju jer vidimo golem porast broja slučajeva koji broj umrlih još ne prati u toj mjeri. Međutim dodao je da broj umrlih uvijek kasni tri tjedna za brojem zaraženih.

– Ako se nastave ove tendencije u Europi, vraća nam se zimski COVID, bolest koja ima teže simptome i veću smrtnost nego što smo imali zadnjih šest mjeseci – upozorio je te dodao da se takav nagli porast nije dogodio kod nas zbog klime.

Svi parametri koji su nam u ljeti pomagali da se ne zarazimo, sad više nisu tu, poručuje. Pojavio se i problem grijanja koji jako isušuje zrak. Nije dobro, smatra Lauc, i bit će još gore sljedećih mjeseci.

– Do ljeta smo vjerovali da ovaj virus nije aerosolni, a sad se pokazalo da je. Nije dovoljno udahnuti jedan virus, potrebno je udahnuti veliku količinu virusa da bi se zarazili. Zato je važno prozračivanje prostora, izbjegavanje bliskog kontakta – rekao je Lauc.

Napominje da će velika većina bolest preboljeti bez velikih simptoma i neće umrijeti, ali s obzirom na to da je virus jako zarazan, moguće je da će veliki broj ljudi imati teže simptome jer se može dogoditi da nemamo kapacitete za njihovo liječenje.

Na pitanje može li se osoba dva puta zaraziti, Lauc je rekao da je to nešto što se događa, ali prema dostupnim podacima to je iznimka, a ne pravilo.

– Nakon što prebolite bolest, neko vrijeme ste zaštićeni. Tko je prebolio bolest preko ljeta, vrlo vjerojatno neće dobiti teži oblik bolesti tijekom ove zime, a hoće li biti zaštićen nagodinu, to još ne znamo, rekao je.

Osvrnuo se i na cjepivo. Rekao je da cjepiva jako dobro napreduju te da očekuje da ćemo do kraja godine imati odobreno barem jedno cjepivo.

– Ali to ne znači da će biti dostupno ljudima. Mi ćemo dobiti određenu količinu, ali to će biti za zdravstvene djelatnike i ugrožene skupine, naglasio je.

Još je jednom ponovio da je preporučeno cijepiti se protiv gripe i da tko god ima priliku, neka se cijepi.

Lauc je rekao da su kod djece teži oblici bolesti iznimno rijetki i da su povezani s pretjeranom debljinom ili drugim bolestima.

– Možemo smatrati da oni nisu ugroženi, a koliko šire virus, nije sigurno. Vidimo da nema velikog širenja po školama i mislim da su nam škole još uvijek sigurna mjesta i zatvaranje škola mora doći zadnje na red, prenose 24sata.

Facebook Komentari