Prije putovanja bila negativna: 13-godišnjakinja je zarazila 11 članova svoje obitelji koronom

Sve je više dokaza da djeca i adolescenti mogu učinkovito prenijeti SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje koronavirusnu bolest Covid 19.

Posljednji u nizu dokaza je zanimljiv slučaj koji se odvio u srpnju i kolovozu, kad su četiri američka državna zdravstvena odjela i CDC istražili izbijanje bolesti tijekom trotjednog obiteljskog okupljanja pet kućanstava u kojima je adolescentica u dobi od 13 godina bila izvor zaraze i primarni pacijent. Nakon toga razvilo se 11 posljedičnih slučajeva, prenosi CDC u svom izvješću.

Upravo zbog ovakvih slučajeva Amerikanci strahuju zbog otvorenih škola i mogućnosti lakšeg širenja zaraze preko djece učiteljima, roditeljima, obitelji, a potom i široj zajednici.

Što se tiče toga kako je izbijanje bolesti u obitelji započelo i raširilo se, CDC otkriva da je 13-godišnjakinja, zajedno sa svojim roditeljima i dva brata, ovog ljeta otišla na obiteljsko okupljanje s još 15 rođaka. Skup je uključio ljude iz pet domaćinstava iz četiri države. Četrnaest rođaka, uključujući 13-godišnjakinju, završilo je u istoj kući s 5 spavaćih soba i dvije kupaonice. Dok su neki rođaci boravili u kući 8 dana, drugi su boravili čak 25 dana.

U kući nitko nije nosio maske za lice niti se pridržavao smjernica za socijalno udaljavanje. Da stvar bude još gora, izvještaj ukazuje da je ‘dodatnih šest rođaka (tetka, ujak i četiri rođaka) posjetilo kuću 3. dana boravka na ukupno 10 sati, kad se vjeruje da je 6 ukućana bilo potencijalno zarazno.

Od 14 rođaka koji su dijelili kuću, 12 je na kraju pokazalo pozitivan test na koronavirus. Ono što je fascinantno u ovoj priči, a također i zastrašujuće, jest da je 13-godišnjakinja zapravo testirana na korona virus i to četiri dana prije putovanja, a nalaz je bio negativan, piše BGR.

Napravljen joj je brzi test na antigen nakon potencijalne izloženosti virusu, iako je bila asimptomatska. Tijekom cijelog obiteljskog okupljanja jedini simptom koji je imala bio je začepljenost nosa, koja se javila dva dana nakon negativnog testa.

CDC izvlači nekoliko zaključaka iz analize slučaja. Za početak, studija ilustrira kako djeca i tinejdžeri mogu prenijeti virus na odrasle, čak i ako su njihovi simptomi blagi ili ih čak i nemaju.

Nadalje, studija pokazuje da brzi testovi antigena nisu toliko pouzdani kao PCR testovi (bris nosa) i ne bi trebali biti jedini pokazatelj negativne dijagnoze jer obično imaju nižu osjetljivost (84,0% – 97,6%) u usporedbi s RT-PCR testiranjem; negativne rezultate treba potvrditi RT-PCR-om ako se koriste za osobe s velikom vjerojatnošću infekcije prije testiranja, poput onih s poznatom izloženošću.

Osim toga, ova istraga pruža dokaze o koristi fizičkog distanciranja kao strategije ublažavanja za sprečavanje prijenosa SARS-CoV-2. Nitko od šestero članova obitelji koji su održavali fizičku udaljenost na otvorenom bez maski za lice tijekom dva posjeta obiteljskom okupljanju nije razvio simptome; četvorica koja su testirana na SARS-CoV-2 imala su negativne rezultate ispitivanja.

Četvrto, bez obzira na negativne rezultate ispitivanja, svatko bi trebao biti u samostalnoj karanteni 14 dana nakon potencijalne izloženosti, prenose 24sata.

Facebook Komentari