Pandemija koronavirusa zasjenila je sve druge bolesti: Liječnici ističu važnost darivanja krvi

Dok se bolnice bore protiv pandemije koronavirusa, milijuni ljudi diljem svijeta trebaju terapije za druge bolesti i druge vrste liječenja, a mnoge od njih zahtijevaju transfuziju krvi.

Žene s komplikacijama u trudnoći, djeca s anemijom te osobe stradale u raznim nesrećama samo su neki od onih kojima će čin davanja krvi spasiti život. U Hrvatskoj, primjerice, svake tri minute netko zatreba dozu krvi. U krvnoj slici Hrvata najzastupljenija je A grupa, najmanje AB, a svega 15 posto ima negativan Rh faktor pa samim time one najčešće i nedostaju.

Zbog korone je smanjen broj darivatelja krvi, kako u Britaniji, tako i u Hrvatskoj.

U kolovozu su neke bolnice u Hrvatskoj primjerice morale otkazivati operacije zbog nedostatka krvi, a količina krvi prikupljena u Engleskoj bila je u nekim razdobljima i 15 posto niža od očekivane.

No je li u doba pandemije sigurno donirati krv, pitanje je koje je postavio britanski list Independent.

Glasnogovonik NHS-a izjavio je da su “koronavirusi skupina virusa za koje nema dokaza da se prenose putem krvi”.

Uz pridržavanje propisanih mjera, kao što je držanje razmaka, i dolazak u dogovoreno vrijeme, smanjuje se mogućnost širenja zaraze među darivateljima.

U doba kada je pandemija zasjenila ostale zdravstvene probleme, važno je osvijestiti da oni i dalje postoje i da je nužno djelovati sada kako ne bi došlo do porasta oboljelih, prenosi RTL.

Facebook Komentari