Aplikacija Stop Covid-19 beskorisna? Skinulo je nešto više od 57 tisuća ljudi

Stop Covid-19 aplikacija se, s obzirom na broj preuzimanja i korištenje, pokazala nepotrebnom.

Na svoje mobilne telefone instaliralo ju je nešto više od 57 000 građana, izdano je samo 6 verifikacijskih kodova, iskorištena samo 2.

Iz Ministarstva zdravstva poručuju, kako se u okviru aplikativne platforme nalaze se i upute za izdavanje tog koda, no ono je toliko jednostavno da upute praktički nisu ni potrebne.

“Dovoljno je samo stisnuti tipku „generiraj kod“ i aplikacija će taj kod poslati osobi na mobilni telefon. Broj mobilnog telefona je obavezan podatak kod unosa osobe u platformu, kao i podatak da li je osoba zaražena ili je u samoizolaciji. Kod je moguće izdati jedino ako je označeno da je osoba zaražena virusom SARS-CoV-2 i pod nadzorom je, poput mjera liječenja u kući ili bolnici, što je također obavezan podatak”, navode iz Ministarstva.

“S obzirom na to da je u RH oko 3000 liječnika obiteljske medicine, ne možemo sa sigurnošću reći je li svaki pročitao sve obavijesti koje su im dostavljene putem službenog kanala komunikacije s njima, odnosno sustava CEZIH, ali Hrvatski zavod za javno zdravstvo će ponoviti dopis jer je to jedini način da se ukaže i liječnicima obiteljske medicine, ali i epidemiološkim službama diljem zemlje, na njihovu zadaću kod izdavanja ovog koda”, odgovorili su na naš upit iz Ministarstva zdravstva.

Na pitanje zašto kod nije mogao biti napisan primjerice na nalazu brisa čime bi se pojednostavio posao svima, iz Ministarstva zdravstva odgovaraju da kod generira liječnik obiteljske medicine, a kojem epidemiolog šalje pozitivan nalaz. Još je to dodatnog posla za epidemiologe koji su preopterećeni pa se pitaju mogu li Zavod i Ministarstvo uvažiti njihov prijedlog, a to je:

“Da mi lovimo kontakte strateških institucija, ako je netko od kontakata u domovima ili bolnicama, onda iz razumljivih epidemioloških situacija mi ih držimo pod kontrolom, a svi ostali budu u kontaktu s liječnicima obiteljske medicine i budu stavljeni pod nadzor”, kazao je Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog društva epidemiologa, javlja N1.

Facebook Komentari