HZJZ: Evo kako u ovoj situaciji ograničiti vrijeme pred ekranom

Pod sloganom ‘Živjeti zdravo’, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je brošuru sa savjetima kako ograničiti vrijeme provedeno pred ekranima u situaciji smanjenog kretanja.

Istaknuli su kako bi trebalo minimalizirati vrijeme provedeno pred računalom, televizorom, na telefonu ili elektroničkim igrama, a što češće ‘ubrzati rad srca’. Kao neke od oblika zdrave tjelovježbe navode plesanje i preskakanje užeta.

Osim toga, ističu važnost izgradnje mišića kroz vježbe sklekova, trbušnjaka, joge, pilatesa…

Za odrasle, ali i mališane, predlažu što češće sudjelovanje u kućanskim poslovima, kao i korištenje stepenica umjesto lifta – odnosno kretanje kad god je to moguće.

Roditeljima HZJZ želi naglasiti kako je vrijeme za biti pozitivnim uzorom u provođenju aktivnosti koje nisu vezane za ekrane – od igranja društvenih igara, čitanje knjiga, uključivanje u kućanske poslove i pronalaska zajedničkih kreativnih hobija.

Čak i mala djeca koja pohađaju vrtić znaju da je vrijeme ograničeno. Samo im objasnite da ako imaju 3 sata slobodnog vremena i sve to provedu igrajući igre na svom iPadu, neće imati vremena za slikanje, izlaske s prijateljima ili uživanje u priči prije spavanja. Vjerovali ili ne, oni mogu odrediti prioritete.

Čim vaše dijete počne inzistirati na korištenju elektroničkih uređaja i počne raditi tantrume, krajnje je vrijeme za djelovanje. Bitno je da budete smireni dok raspravljate o problemu. Ukoliko i dođe do tantruma, znajte da nikada nije kasno za rješavanje problema, pišu 24sata.

Facebook Komentari