10 super trikova s izbjeljivačem koje treba obavezno isprobati

Većina ljudi koristi izbjeljivač za pranje bijelog rublja, uklanjanje mrlja te dezinfekciju zahodske daske. No to nije jedini način kako ga možete koristiti, piše Reader’s Digest.

1. Neka vaš vrt zablista

Izbjeljivačem očistite tegle za cvijeće.

– Na taj način možete spriječiti prijenos plijesni i bolesti s biljke na biljku, savjetuje Julia Byrne iz tvrtke Clorox koja proizvodi izbjeljivač. Za dezinfekciju operite tegle za cvijeće vodom, a potom ih uronite u otopinu koja se sastoji od pola šalice izbjeljivača promiješanog sa četiri litre vode. Ostavite ih u otopini pet minuta, a potom isperite običnom vodom.

2. Osvježite kante za smeće

Iako se u kantama za smeće najčešće prikuplja otpad iz domaćinstva, i njima ponekad treba dobro čišćenje i dezinfekcija. Najprije ih operite mješavinom vode i sapuna te dobro isperite vodom. Potom pomiješajte pola šalice izbjeljivača sa tri litre vode. Tom mješavinom oplahnite unutrašnjost kante, ostavite stajati dvije minute i na kraju isperite čistom vodom.

3. Rezano cvijeće može živjeti dulje

Iako vam vrtlarenje možda ne ide, kupljenom rezanom cvijeću možete produljiti životni vijek. Stavite ih u hladnu vodu u koju se umiješali čajnu žličicu izbjeljivača na litru vode.

4. Eliminirajte neugodan miris mačjeg zahoda

– Izbjeljivač uništava bakterije, pa i one koje stvaraju neugodne mirise. Zato mačji zahod isperite mlakom vodom, a potom prebrišite otopinom koja se sastoji od pola šalice izbjeljivača i četiri litre vode. Ostavite stajati pet minuta prije nego što sve isperete čistom vodom, savjetuje Byrne.

5. Riješite se plijesni

Izbjeljivač uništava plijesan i mrlje koje nastaju od nje, kao i gljivice.
– Ubijanjem gljivica više ne morate brinuti o štetnim učincima na zdravlje, ističe Byrne.
Uklonite plijesan i gljive sa kupaonskih pločica mješavinom jednakih dijelova izbjeljivača i vode u bočici. Nasprejajte i ostavite stajati 15 minuta, a potom izribajte i isperite vodom.

6. Očistite igračke

Legići i slični tvrdi, neporozni objekti poput dječjih igračaka mogu biti čisti zahvaljujući izbjeljivaču, osobito ako kupujete rabljene predmete.
– Izbjeljivač je savršeno sredstvo za dezinfekciju rabljenih proizvoda jer s malom količinom možete dezinficirati mnogo proizvoda u kratkom vremenu, ističe Byrne. U četiri litre vode dodajte pola šalice izbjeljivača. Površine koje želite dezinficirati prebrišite krpom umočenom u tu otopinu i ostavite najmanje pet minuta. Potom dobro isperite vodom i ostavite da se osuši na zraku.

7. Izbjeljuje posteljinu

Želite snježno bijele plahte, no ako ste kupili rabljene, velika je vjerojatnost da su izgubile sjaj i možda sadržavaju štetne bakterije. Prilikom pranja dodajte u perilicu rublja dvije trećine šalice izbjeljivača uz prašak za rublje koji inače koristite. Stavite redovni program za pranje. Izbjeljivač mora biti u kontaktu s posteljinom najmanje 10 minuta.

8. Pomaže u kuhinji

– Kako biste dezinficirali kuhinjske površine koje sadrže plastiku, staklo, nehrđajući čelik ili želite dezinficirati posuđe i bočice za bebu, koristite izbjeljivač, savjetuje Byrne. Površine najprije operite čistom vodom, a potom napravite mješavinu koja se sastoji od dvije žlice izbjeljivača i četiri litre vode. Umočite krpicu i ponovo prebrišite površine te ostavite stajati dvije minute, a potom dobro isperite čistom vodom i ostavite da se osuši na zraku.

9. Božićna jelka živi dulje

Julia Byrne tvrdi kako ćete božićni ugođaj u svom domu produljiti omogućivši božićnoj jelki dulji život uz pomoć izbjeljivača. Pomiješajte dvije čajne žličice izbjeljivača sa dvije litre kipuće vode, dodajte šalicu kukuruznog sirupa i osminu šalice željeza u prahu. Umjesto vode, u zdjelicu ispod jelke stavite mješavinu i gledajte koliko će dugo vaša jelka živjeti.

10. Napravite sprej za dezinfekciju površina

Pločice, drvo, plastika i slični materijali ponekad se teško čiste, no imajte na umu da su sve neporozne čvrste površine dobar kandidat za čišćenje izbjeljivačem.

– Možete napraviti vlastiti sprej za dezinfekciju kombinirajući dvije šalice vode sa žlicom izbjeljivača. Izbjeljivač osobito dobro čisti staklo i porculan ne ostavljajući mrlje, zaključila je Byrne.

Facebook Komentari