Novi udar na građane? Banke kreću s novim obračunima minusa, mnogima će biti srezani

Banke uskoro kreću s novim izračunima za dopušteno prekoračenje na računima zbog čega postoji mogućnost da brojnim građanima budu ‘srezani’ minusi na čiji je obračun zbog pandemije koronavirusa stavljen moratorij, prenosi Večernji.

Naime, mnogi su građani zbog koronakrize imali prešutno prekoračenje, a dio bi bez njega mogao ostati zbog smanjenja plaća tijekom pandemije ili pak ostanka bez posla. Ako im minusi budu smanjeni, banke će tražiti da u vrlo kratkom roku nadomjeste razliku, piše Novi list.

Ako je nekome, primjerice, plaća bila 7.000 kuna, prešutno prekoračenje je 21.000, te ga je klijent i koristio, no u korona-krizi plaća se smanjila na 5.000 kuna, pa će novi dozvoljeni minus biti 15.000, što znači da će 6.000 kuna trebati automatski namiriti.

U Zagrebačkoj banci kažu da će u slučaju smanjenja iznosa ili ukidanja prešutnog prekoračenja klijenta o tome obavijestiti minimalno 30 dana ranije te mu ponuditi obročnu otplatu umanjenog ili ukinutog iznosa na 12 mjesečnih anuiteta, uz primjenu kamatne stope koju je klijent imao ugovorenu za korištenje prešutnog prekoračenja.

U Erste banci kažu da su još sredinom ožujka donijeli odluku o prolongaciji dopuštenih prekoračenja građana po tekućim računima, koji su dospijevali do kraja lipnja, i to na dodatnih tri do šest mjeseci, pod istim uvjetima koji su vrijedili i do tada. Istekom prvih prolongacija, još sredinom srpnja, Erste banka je ponovno započela s primjenom standardnih i redovnih uvjeta prilikom (re)odobravanja prešutnih prekoračenja.

U RBA su naveli da prešutna prekoračenja trenutno ne smanjuju, osim ako to njihovi klijenti sami ne zatraže, a slično kažu i u PBZ-u koji također nije započeo s obnavljanjem prekoračenja sukladno prosjeku primanja, odnosno još uvijek je na snazi Covid mjera kojom su prekoračenja zadržana u istom iznosu.

U OTP banci kažu pak da klijenti mogu tražiti produljenje već ugovorenih moratorija, a konkretno u slučaju smanjenja dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu, ako klijent u roku od 30 dana nije uspio smanjiti iznos iskorištenog prekoračenja na razinu novo-najavljenog ažuriranog iznosa odobrenog prekoračenja, banka će automatizmom odobriti kredit za otplatu te razlike.

Facebook Komentari