Očajni BAT-ovi kooperanti Vladi: Što poduzimate za spas domaće proizvodnje duhana?

Sobzirom na sve glasnija nagađanja o mogućem zatvaranju tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru dok istodobno, kako se tvrdi, s Vladom uopće nije bilo komunikacije o toj temi, 195 proizvođača duhana, kooperanata BAT-a, jučerašnjim je dopisom zatražilo sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem kako bi “iz prve ruke saznali što Vlada poduzima da zadrži proizvodnju duhana u Hrvatskoj”.

Tvrde da je proizvodnja duhana u Podravini i Slavoniji vrijedna više od 100 milijuna kuna godišnje i čvrsto vezana uz zadržavanje politike državnih subvencija i tvornice u Kanfanaru, kao i kompletnog BAT-ova sustava u Hrvatskoj. – Ostanak proizvodnje duhana u Podravini i Slavoniji, ne samo za nas kooperante i naše obitelji, već i za čitave krajeve u kojima se proizvodi duhan, jedina je opcija zadržavanja dosegnutog životnog standarda kojoj nema alternative, piše Večernji.

Hrvatski duhani, koji posluju u sustavu BAT-a, organiziraju više od 80% vrijednosti otkupa. Ugrozi li nam se taj izvor prihoda, možemo očekivati samo daljnje zaostajanje za ostatkom Hrvatske i EU, bez nade za buduće generacije na ovim prostorima – tvrdi se u pismu premijeru te ističe kako je proizvodnja duhana jedna od uređenijih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj, a za njezin opstanak ključni su nastavak državnih potpora i osiguran otkup.

– Hrvatski duhani osiguravaju otkup kompletne proizvodnje, njezino financiranje i kreditiraju naše investicije, a otkupna cijena duhana već godinama kontinuirano raste – dodaju te napominju kako su u unapređenje proizvodnje investirali znatna sredstva kako bi bili što održiviji, a proizvodnju sada počinju preuzimati i njihovi nasljednici jer su u tome vidjeli priliku i budućnost za sebe.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je, podsjetimo, na saborskom aktualnom prijepodnevu kazao kako ministar financija vodi razgovore s predstavnicima BAT-a te da je uvjeren da će se naći rješenje vezano uz mogući odlazak BAT-a iz Hrvatske.

Facebook Komentari