Nakon 112 godina gasi se “10. kolovoz”, jedan od najstarijih industrijskih pogona u Dalmaciji

Nakon više od stoljeća rada, cementara “10. kolovoz” u Majdanu, otvorena 1908. godine i jedna od najstarijih na istočnoj strani Jadrana, odlazi u povijest, a zajedno s njom i cementna industrija u Klisu, piše Slobodna Dalmacija.

Na zahtjev tvrtke Cemex Hrvatska tvornica će zajedno s rudnikom biti izbrisana iz Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije. Zahtjev je podnesen u tijeku javne rasprave i – prema ovoga tjedna objavljenom izvješću na službenoj web-stranici Županije – prihvaćen.

Javna rasprava odnosi se pak na Prijedlog III izmjena i dopuna navedenog plana koje bi Županijska skupština, kako je najavljeno, trebala usvojiti u studenom ove godine, prenosi Jutarnji.

– Tvornica cementa “10. kolovoz” ne proizvodi klinker od sredine 2008. godine. Tržišne okolnosti su se u međuvremenu značajno promijenile i godišnji kapacitet tvornica Sv. Juraj i Sv. Kajo u potpunosti zadovoljava potrebe domaćeg i izvoznog tržišta – obrazloženje je definitivnog zatvaranja pogona u Majdanu koje je došlo iz uprave Cemex Hrvatska u Kaštel Sućurcu.

Pet radnika zaposlenih na poslovima hladne linije u ovoj tvornici rad će nastaviti u druge dvije cementare u Kaštel Sućurcu i Solinu, rečeno nam je također. Tvornica je, naime, posljednjih dvanaest godina korištena za hladni pogon, za meljavu klinkera, utovar i otpremu.

Isključivanje iz područja namijenjenog eksploataciji, odnosno industrijskoj namjeni područja cementare “10. kolovoz”, kako glasi službena formulacija u Prostornom planu, u praksi znači da slijedi prenamjena zemljišta površine 60 hektara, smještenog na atraktivnoj lokaciji uz izvor rijeke Jadro, na padinama podno Kliške tvrđave. Područje industrijske zone veličine je 13 hektara, s još 45 hektara rudnika, dakle ukupno 60 hektara zemljišta kojeg je vlasnik Cemex.

U Cemexu, međutim, kako su nam rekli, u ovom trenutku još uvijek nemaju ni odluku ni plan o budućnosti ove imovine pa ne mogu ni špekulirati o tome. Proces zatvaranja provest će se, kažu, u skladu sa zakonskim propisima. Općina Klis će definirati namjenu ovog prostora kad bude usklađivala svoj prostorni plan sa županijskim, a potom slijedi proces koji obuhvaća izradu plana zatvaranja, provedbu cjelokupnog postupka utjecaja na okoliš s izradom studije, izrade stručnih podloga i ostale potrebne dokumentacije – precizirali su u Cemexu.

A Općina Klis na čijem se području nalazi navedenih 60 hektara, pokrenut će izmjene svog plana neovisno o brisanju rudnika i cementare, kazao je kliški načelnik Jakov Vetma.

– Kroz proceduru izmjena i dopuna najbolje ćemo odlučiti o revitalizaciji tog područja. Možemo reagirati na prijedloge Cemexa, ali se moramo uskladiti i sa županijskim prostornim planom pa ćemo o tome razgovarati u Županiji. Kroz revitalizaciju industrijske baštine možemo prihvatiti sadržaje koji stanovnicima Klisa budu najprihvatljiviji, ali ćemo svakako morati štititi prostor – naglašava Vetma, podsjećajući da je u tvornici “10. kolovoz” radilo puno Klišana koji su tako prehranjivali svoju obitelj, kao i da Općina ima dobru suradnju s Cemexom.

– Premda je brisanje rudnika i cementare riješeno županijskim prostornim planom, buduća namjena prostora zakonom je prepuštena jedinicama lokalne samouprave, u ovom slučaju općini Klis – kazao je i Niko Mrčić, ravnatelj županijskog Zavoda za prostorno uređenje, dodajući kako će Klis buduće zone namjene uklopiti u svoj plan, a one mogu biti za sportsko-rekreacijske, parkovne, sadržaje javne namjene. Ako žele, mogu se povezati na građevinski dio naselja, u smislu izgradnje poslovno-stambenih objekata koji se mogu graditi unutar zona mješovite namjene, za što ima mogućnosti pod određenim uvjetima – kazao je Mrčić.

Imajući u vidu činjenicu da se Cemexovo zemljište nalazi na području koje je praktično 10 minuta udaljeno od splitske Rive i trajektne luke, 15-ak od Zračne luke u Resniku, s pogledom na Kaštelanski zaljev i otoke, mogućnosti investiranja u različite sadržaje uistinu su iznimne, piše Slobodna Dalmacija.

Facebook Komentari