Piton Biggie se, nakon života sa zagrebačkim dilerom, udomaćio u Zoološkom i čeka veći dom

Biggie je dobro, presvlači kožu. Kad završi s tim planiramo ga premjestiti u veću nastambu, kazao nam je ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba Damir Skok, pišu 24sata.

Biggie je doista impozantna zmija, riječ je o burmanskom pitonu dugom 5,5 metra i teškom više od 50 kilograma. U ZOO-u brinu o njemu od početka srpnja kad je policija upala u stan njegova vlasnika T. M. (37) na zagrebačkom Jarunu. Kod njega su pronašli 20-ak stabljiki marihuane, a kako bi mogli nesmetano obaviti pretragu, policajci su pozvali djelatnike Skloništa za napuštene životinje iz Dumovca.

Oni su pitona zbrinuli u oporavilištu Zoološkog vrta.

Tamo je odmah izazvao divljenje jer je bio dva metra duži od najdužeg primjerka u vrtu. Njegov vlasnik tad nam je rekao da se piton zove Biggie i da ima oko sedam godina. Bio je odlučan u namjeri da svog ljubimca što prije dovede kući. No, čini se da Biggie ipak ostaje u ZOO-u. Naime, budući da nema novih informacija ni uputa za postupanje ni od institucija ni od vlasnika, kako neslužbeno doznajemo, u zoološkom planiraju Biggieja izložiti posjetiteljima, vjerojatno već nakon što završi s presvlačenjem.

U čijoj je Biggie nadležnosti pokušali smo doznati od Policijske uprave zagrebačke, Državnog inspektorata te Grada Zagreba.

Naime, Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je držati opasne i potencijalno opasne životinje kao kućne ljubimce, a na popisu koji mu prileži navedeno je da tu spadaju i sve vrste pitona i boa koje narastu preko 1,5 metra.

Od policije smo doznali kako piton nije povezan s kaznenim postupkom koji se vodi protiv vlasnika. Iz Grada Zagreba kažu da nadzor nad odredbama Zakona o zaštiti životinja imaju veterinarski inspektori, odnosno Državni inspektorat, a oni su odgovorili da niti veterinarska ni inspekcija zaštite prirode nije sudjelovala u ovom postupku.

Facebook Komentari