Cipar zabranio ulazak Hrvatima, Francuzima i Nizozemcima

Ilustracija

Još je jedna EU država uvela do sad najstrože mjere za sve one koji dolaze iz Hrvatske. Cipar je Hrvatsku, kao i Francusku i Nizozemsku, kvalificirao kao državu iz najrizičnije skupine (skupina C) te od 28. kolovoza dozvoljava ulazak samo ciparskim državljanima i onima s posebnom dozvolom, piše Večernji.

No ni državljani Cipra neće u svoju zemlju ući bez strogih mjera – povratnici moraju predočiti negativni test ili napraviti još jedan na ulasku, potom se samoizolirati na 14 dana te ponoviti test 48 sati prije završetka izolacije. Državljani Hrvatske po novoj klasifikaciji ne mogu na Cipar. Iz skupine A u B, za koju je potreban test pri dolasku, prebačene su Austrija, Danska i Irska te Švicarska i Island, dok je Švedska iz kategorije C prešla u B. Cipar navodi da odluke o rangiranju država donose slijedeći jasne kriterije: reprodukcijski broj (R0), broj novodijagnosticiranih, povećanje smrtnosti ili mali broj testiranja (manji od 2000 na 100 000 stanovnika).

Hrvatska je po podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti s jučerašnjim podacima imala 65,3 novozaražena i 0,4 smrtnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika u posljednja 14 dana. Lošije stanje je samo u Španjolskoj (175,7 novozaraženih i 0,6 smrtnih ishoda), Malti (123,6 pozitivnih te 0,2 umrla), Luksemburgu (94,2 novopotvrđenih i 0,5 smrti) te Rumunjskoj (86,4 pozitivnih i 3 smrtna slučaja na 100 tisuća stanovnika).

TAGGED:
Share This Article