Život s Vlastom: Tvoj život je rezultat tvojih odluka. Želiš li bolji život počni donositi bolje odluke

Piše: Vlasta Janton

Kada malo bolje razmislim o svojim životnim odlukama niti jednom mi nije palo na pamet da od svih stvari koje sam u životu učinila neku nisam trebala učiniti. I opet bih sve ponovila. Baš sve. Učinila bih sve kako sam to učinila do sada. S malom izmjenom, neke stvari bih učinila i ranije.

I svakome mogu pogledati u oči, od nikoga ne trebam okretati glavu, niti bježati od koga, kao što to neki čine kada ih sretnete. A čine to zato jer znaju da su se prema vama ponijeli ružno, pa vas od srama ne mogu pogledati u oči, okreću glavu, bježe, neugodno im. Da, uspravno mogu hodati cijelim svijetom, sa smiješkom u očima i na usnama, jer znam, sve što sam učinila, učinila sam ispravno. Svaka moja odluka rezultat je govora moje duše. A ona ne da na sebe. I zato nikada ne bih pristala na nikakav odnos u kojem ljubav ne caruje. Apsolutno nikakav.

I nikada neću razumjeti one koji u takvim odnosima žive mjesece, godine, pa i cijeli život. Tužno. Nitko ne bi na tako nešto trebao ili morao pristati. Uvijek postoji izbor. Uvijek. Baš u svemu. Prijateljstvo koje to nije. Ljubavni odnos koji to nije. Posao koji to nije. Sve je to lažan život. Krive vrijednosti. A na to nikada ne bih pristala. Ne razumijem ljude koji pristaju na loše. Jer imaju izbor. Izbor za bolji život.

Kakav je to prijateljski odnos gdje jedan uvijek zove, gdje jedan uvijek pita: kako si?, gdje jedan priča , a drugi ga samo ovlaš sluša i kima glavom, odnos u kojem moraš govoriti samo ono što druga strana želi čuti. Odnos u kojem kada ti netko treba nije za tebe tu, kao što ti za njega jesi. Iz kojeg točno razloga bi trebao ostati u takvom odnosu?

Imaš izbor. Od takvih ljudi uvijek možeš otići. Idi. A ne reda radi ostati. Isto kao i s ljubavnim odnosima, brakom. Kakav je to ljubavni odnos gdje ljubavi više nema, gdje svatko spava u svojoj sobi, gdje živite odvojen život? Glumite na van sretan brak, a unutra laž, ljubav odavno nestala, a zamijenile su je ignoriranja i nepodnošljivost. Tužno. Licemjerno. Tko tu dobiva? Nitko. A tko gubi? Svi.

Uvijek imate izbor. Uvijek. Nikada ne bih pristala na takav odnos, odnos bez ljubavi, duša bi mi vrištala od tuge. Išla bih sama protiv sebe. Nikada ne bih mogla lagati druge, a i sebe. Najviše sebe. Zato postoji izbor. I zato nemate pravo na izgovor da vam je loše, teško, da ste nesretni, očajni, usamljeni.

Nemate pravo, jer ne činite ništa da bi vam bilo bolje. Nemate pravo reći kako imate užasan posao kojeg mrzite a sami se godinama niste pokrenuli kako bi taj posao promijenili. Ništa ne radite po tom pitanju, samo kukate. Odlazite na posao s grčem u želucu, ne podnosite okolinu na poslu, nadređene, ali prstom ne mrdnete da se pokrenete u pronalaženju nečeg vama zanimljivog.

Imate izbor. Uvijek imate izbor. Baš u svemu. Ali isto tako morate vjerovati u sebe, da vi to možete. I zato ne možete NE uspjeti ako se vodite srcem, intuicijom, dušom. Uspjeti u bilo kojem aspektu vašeg života. I nitko vam nije kriv za situacije u kojima se sada nalazite, osim vas samih.

Jer vi ste donijeli te odluke, vi sada živite taj život po odluci koju ste donijeli. I ako vam se takav život ne sviđa, mijenjajte ga. Da, čuli ste me. Mijenjajte ga. Uvijek možete početi iznova. Uvijek možete promijeniti život kakav živite i napraviti ga ljepšim mjestom. Uvijek.

Ostajete li u situaciji u kojoj jeste biti će samo gore, bolje neće sigurno. Od ustajalog života u kojem jeste nastat će samo ustajala, smrdljiva bara. A tko bi želio u takvoj bari živjeti?

Nikada nije kasno za novi početak. Za život onakav kakvim ga vaša duša priželjkuje, jer znate i sami, o itekako to znate i sami i toga ste svjesni, da sve unutar vas vrišti kada živite ono što vas ne usrećuje. A tko stoji na putu vaše sreće?

Jedino i samo vi sami. Znam, nije lako. Nikako nije lako, ali se može. Itekako se može. Sve se može. Sve sam to prošla i sama. Ali nisam osoba koja bi ostajala na mjestu gdje više nisam osjećala ljubav. I ponosim se time. Što nisam licemjerna, što ne živim u laži. Nikada ne bih ostala u bilo kakvom odnosu gdje ne caruje ljubav, bilo to prijateljstvo, brak, veza, posao. Nikada. Imam snage i hrabrosti uvijek otići tamo gdje me srce vodi. I sretna sam zbog toga što se ničeg ne bojim. Novih početaka, novog života, svega onog što mi donosi ljubav i sreću. Zato dobro razmislite kakav život živite, i kakve ste odluke donosili.

Jer zbog njih ste tu gdje jeste. I uvijek ih ako niste zadovoljni možete promijeniti. Da, ponekad se i sama začudim koliko snage u meni ima da uvijek idem prema svojim snovima i nikada ne odustajem od njih, ne pristajem na poraze a niti na prepreke, za mene nemoguće ne postoji. I zato mogu svakome pogledati u oči, sa smiješkom, i zato mogu uspravno hodati svijetom jer sve što sam učinila, učinila bih opet. Baš sve. Samo još ranije.

Ne bojte se živjeti život. Ne bojte se donositi odluke misleći što će drugi reći. To je vaš život, to je vaš put, ne njihov. Sami ste tvorac svoje sreće. Samo vi i nitko drugi. Nezadovoljstvo svojim životom donosi bolest, donosi život robota, donosi tupost, donosi ravnodušnost. A ja sam sigurna da vi ne želite umrijeti u tridesetoj, a biti pokopani u osamdesetoj. Stoga, dobro razmislite što u životu želite, kamo vas srce vuče i gdje se i s kim u životu vidite. I idite prema tome. Idite. Krenite već sada. Još bolje rečeno, trčite! Vi to možete!
Grlim

Facebook Komentari