Upute za hodočašće Stazom Gospi Sinjskoj

Foto: Stazagospisinjskoj.com

Prvi put ove godine tradicionalno hodočašće mladih iz Solina (od 1984.) ide novoizgrađenom Stazom Gospi Sinjskoj. Upravo zato što se ide prvi put tom Stazom, umjesto glavnim prometnicama kako se do sada išlo, zainteresirani postavljaju brojna pitanja. Od početaka listopada ove godine Stazom se hodočastilo svake subote u individualnim ili skupnim hodočašćima. Iz njihova iskustva sinjski franjevci pripremili su odgovore na često postavljana pitanja.

Dužina i trajanje . Dužina staze Solin – Sinj? – Jednaka je udaljenost bilo da se ide glavnom prometnicom ili Stazom, oko 30 km. Ako je prosjek hoda 3,3 km/s treba oko 8 sati hoda, a ako je prosjek 4,3 km/s oko 7 sati.
Pristupačnost. Je li Staza pristupačna automobilima u slučaju neke nezgode? – Da, na cijeloj dužini. Staza je pješačka, ali je na svakom dijelu pristupačna prometnim sredstvima.

Udaljenost od prometnica. Koliko je Staza udaljena od automobilskih prometnica? – Staza od Solina do Dugopolja (Križica) ide uglavnom nogostupima lokalnih prometnica (oko 12 km), a ostalih 18 km proteže se „zelenim“ putem, od čega se oko 14 km preklapa s bivšom željezničkom prugom zvanom „rera“. Prosječna udaljenost od glavne prometnice na tom je dijelu oko 50 metara.

Je li Staza u dostatnoj mjeri obilježena? – Postoji tzv. vertikalna signalizacija s likom Gospe Sinjske, žuto bijele markacije u obliku strelice ili crta i reflektirajuće vrpce koje olakšavaju hod noću. Stazom su prošli pojedinci koji nisu iz ovih krajeva i nisu imali nikakvih poteškoća u snalaženju.

Mjesto polaska. Tradicionalno hodočašće mladih polazi s Gospina otoka u Solinu. Već na mostu postoji signalizacija. No može se poći s Megdana (Tvrđava) u Klisu (- 5 km); od kapelice Gospe u Dnu Polja na početku Dugopolja (- 10 km); s Križica (prijevoj između Dugopolja i Dicma), gdje se skreće na trasu bivše željezničke pruge kojom se ide sve do Sinja (automobile se može parkirati kod kamenoloma Strabag), – 15 km; od crkve Sv. Jakova u Dicmu (na Stazu se skreće na drugom prometnom semaforu, kod samoposluge).

Odmorišta i dostupnost potrepština. Što je neophodno ponijeti, a što se može putem nabaviti? Potrebno je oko 3 l vode i dostatno hrane. Kad se ide noću, potrepštine su dostupne samo na dvije benzinske postaje. Kad se ide danju, veće su mogućnosti. Prvo odmorište je redovito na Klisu (u dva kafića na Megdanu). Tu postoji i samoposluga za opskrbu pićem ili drugim potrepštinama. Prije prelaska brze ceste na Dugopolju može se zaustaviti na benzinskoj postaji. Iza prvoga semafora u Dugopolju na lijevoj se strani nalazi samoposluga. U Dicmu je samoposluga neposredno uz Stazu kao i samoposluga na benzinskoj postaji u Brnazama, te samoposluga kilometar dalje.

Je li potrebna posebna oprema? – Za hod noću je neophodna svjetiljka, najbolje čeona. Nije potrebna posebna oprema, ali oni koji nemaju iskustvo hodanja na tolikim udaljenostima neka skrenu pozornost na ono što je redovito potrebno: obuća s debelom potplatom (đonom), nikako nova; deblje pamučne čarape; naprtnjača (a ne ručna torba); kapa i lagani komad odjeće dugih rukava za zaštitu od sunca; topliji komad odjeće dugih rukava kad se ide noću; štapovi za hodanje (dva!) iznimno su korisni – ne samo starijima.

Je li nužno hodočastiti organizirano? Ne. Nije potrebna nikakva posebna organizacija ni vodstvo. Nije potrebna ni navigacija. Stazom mogu tijekom cijele godine ići pojedinci i skupine: obitelji, prijatelji, radni kolege, ustanove, udruge, sportski i ini klubovi; studenti, srednjoškolci, itd. Polazište se odabire ovisno o tome koliko se želi odvojiti vremena. U zimskom periodu kad su dani kraći, može s krenuti od jednog od gore navedenih polazišta, primjerice s pola puta, tj. s Križica, piše Ika.

Facebook Komentari