Krenuli radovi na najskupljoj cesti u Hrvatskoj: Za 3 km čak 456 milijuna kuna!

Izvođači su uvedeni u posao gradnje najskuplje ceste u Hrvatskoj – DC403, dionice luka Rijeka-čvor Škrljevo. Riječ je o cesti dužine oko tri kilometra, a ugovorena vrijednost radova iznosi 456 milijuna kuna plus PDV. Izgradnja tih tri kilometra je tako skupa jer su na trasi brojni objekti s obzirom da je cesta prolazi kroz sam grad Rijeku. U Hrvatskim cestama (HC) kažu da se trenutno se izvode radovi uklanjanja, odnosno rušenja objekata preostalih od izvlaštenja zemljišta za potrebe izgradnje ceste te da izvođač radova priprema organizaciju gradilišta, piše Večernji.

A s trase prometnice se trenutno, objašnjašavaju u HC-u, uklanja oko 70-tak manjih pomoćnih i stambenih objekata te većih gospodarskih objekata i napuštenih tankova od Inine rafinerije. A što se tiče izgranje ceste, na njenoj budučoj trasi, navode u HC-u, najaznačajnij su zahvat izgradnja trotračnog tunela Podmurvice dugog oko 1250 metara, vijadukata Piopi ( 316 metara), vijadukta Mlaka (144 metara), željezničkog podvožnjaka Piopi ( 56 metara), tri raskrižja, zatim rekonstrukcija Zvonimirove ulice, prelaganje velikog broja instalacija te rušenje objekata. U HC-u kažu da je ugovorom je predviđeno da se svi radovi dovrše i napravi tehnički pregled u roku 30 mjeseci od datuma uvođenja u posao.

Izvođači radova je zajednica ponuditelja slovenskog Kolektora CPG, hrvatskog GP Krka i Euro-asfalta iz BiH. Ukupna bespovratna sredstava za ovaj projekt iznose 520 milijuna kuna, od toga 85 posto je bespovratna sredstva Europske unije. u Cestama napominju da je DC403 dio strateškog projekta Republike Hrvatske – Rijeka Gateway Project, odnosno cestovna prometna poveznica novog lučkog terminala na zagrebačkoj obali u Luci Rijeka. Cilj projekta je izgraditi spojnu cestu DC403 od čvora Škurinje na autocesti A7 koja predstavlja dio TEN-T do luke Rijeka koja je definirana kao luka osnovne (core) mreže. Prometnicom će se ostvariti izravna veza osnovne luke na TEN-T, poboljšati regionalna i lokalna mobilnost, i povećati sigurnost prometa.

Širina ceste je promjenjiva, glavna trasa od čvora Škurinje do luke Rijeka (kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište) je u većem dijelu trotračna dok su spojevi na mrežu gradskih ulica sa dvije vozne trake.

Facebook Komentari