4.7 C
Zagreb
Naslovnica Kolumne VIDEO Analiza: Cijeli HDZ je počeo šepati na desnu nogu; Puno je...

VIDEO Analiza: Cijeli HDZ je počeo šepati na desnu nogu; Puno je birača koji nisu skloni ni HDZ-u ni SDP-u

– Rad Sabora ocjenjujem sa -2, došli su do kraja, nisu se potukli, ali sam sadržaj ovog Sabora je najlošiji, što smo mi kao novinari mogli pratiti, rekao je Neven Pavelić, urednik portala “Hrvatska Danas” u emisiji Zajedno za zdravlje, prenosi HRT.

Dodao je kako nije bilo zanimljivih rasprava, sve se vrtjelo oko toga da netko napravi bolji geg, da se svidi drugima, zabavi gledatelje na Internetu.

Iz sadašnjeg saziva bit će zastupnika koji se neće naći u novom sazivu, Pavelić je rekao kako svaki normalan čovjek smatra da nekim mjestima nije mjesto u Saboru.

Komentirao je jučerašnji sraz premijera Andreja Plenkovića i njegovog stranačkog kolege, gradonačelnika Vukovara Ivana Penava. Kaže da mu nije jasno zašto je premijer provocirao Penavu, vjerojatno da ga, dodaje, izvuče na čistinu da se s njim obračuna, jer nema nikakve logike da ga dira.

Pavelić je komentirao da se premijer obračunao s tzv. desnim krilom, no ostao je Penava koji je, neovisan, iako je izabran za gradonačelnika, on uopće ne ovisi o stranci i jako dobro mora razmislitI hoće li sada izgladiti stvar s Plenkovićem ili će sve prešutjeti ili će tražiti da ga izbace.

O tradicionalnim HDZ-ovim utvrdama

Osvrnuo se i na moguće izborne rezultate u tradicionalnim HDZ-ovim utvrdama, smatra da će biti ključne ne samo IX. izborna jedinica, već i IV., V., X. i II., te tradicionalno VI. i VII. jer su one uvijek indikator odnosa snaga koji će se kasnije dogoditi u Saboru.

Pavelić kaže kako u ovom slučaju HDZ ima ogroman problem – IV. izborna jedinica je domicilno Škorina, on ima ravnomjernu zastupljenost i u II. izbornoj jedinici i u Dalmaciji. Dodaje da IV. i V. jedinica mogu Škori donijeti relativnu pobjedu, a to je puno zastupnika.

Najžešći suparnici su HDZ i Škoro

Slično situaciji na predsjedničkim izborima, najžešći suparnici su HDZ i Škoro, a ne SDP i HDZ, kao što bi se očekivalo. Pavelić kaže da je netko od političkih komentatora rekao da “Plenković šepa na desnu nogu”, a on pak smatra da je cijeli HDZ počeo šepati na desnu nogu i tu će Plenković morati biti oprezan. Iako mu je cilj zadržati birače u centru, dodaje, šepanje cijelog HDZ-a na desnu nogu neće biti dobro jer će biti jako teško uvjeriti tradicionalne birače HDZ-a da iziđu na izbore uopće, a kamoli da glasuju za njih.

Na pitanje hoće li nakon ovih izbora najviše profitirati lijeva koalicija, Pavelić kaže da je tu sinergijski učinak. To je, kaže takva opcija, pronašli su se u ideologiji koju u Hrvatskoj zovemo lijeva, ali ona uopće nije lijeva, nema nikakve veze s lijevim – to je jedna hrpa istomišljenika koja iza sebe ima jako konzistentno biračko tijelo.

Milanović neće raditi problema

Pavelić je, na pitanje je li bitno tko će prvi dobiti priliku formirati vlast, rekao da imamo problem naših političkih običaja, koje je uveo bivši predsjednik Stjepan Mesić, pritom misli na glasovitu rečenicu “donesite mi potpise”. Tu nema puno filozofije tko će formirati Vladu, ne vjeruje da će predsjednik Zoran Milanović raditi ikakvih problema, već da će se ići na traženje nekoga tko će donijeti dovoljan broj potpisa i taj će biti mandatar.

Prvi izbori u kojima će se slušati ekonomski programi

Osvrnuo se i na to tko ima veći post izborni potencijal za formiranje nove Vlade, kaže da je SDP, formiranjem široke koalicije, popunio svoj predizborni potencijal. Misli da je njihov koalicijski potencijal nakon izbora sveden na IDS. Za HDZ kaže da će im biti teško – kao država smo u teškom stanju i mislim da će ovo biti prvi izbori u kojima će se slušati ekonomski programi.

Pavelić je rekao kako je u Hrvatskoj dugogodišnja apstinencija što se tiče izlaska na izbore, koja može biti još i veća ako nitko ne uspije zaintrigirati ljude.

– Trenutačna politička situacija je zapravo trenutačna gospodarska situacija i zbog toga i idemo na izbore, dodao je.

U RH ima jako puno birača koji ne izlaze na izbore, a nisu skloni ni HDZ-u ni SDP-u, Pavelić se nada da će ovo biti prvi izbori u kojima bi program mogao prevagnuti.

Najnovije

Još iz rubrike