Dinamo o juniorskom prvaku: HNS bi se trebao voditi načelima Uefe

Hrvatski nogometni savez odlučio je prije nekoliko dana prekinuti sva natjecanja osim 1. HNL-a, pa i juniorsku ligu, za koju je odlučeno da je postojeća ljestvica konačna, iako nije izrijekom rečeno da je vodeći Hajduk prvak.

Situacija je donekle specifična jer drugoplasirani Dinamo zaostaje dva boda i ima utakmicu manje. I iz Hajduka su se zbog toga oglasili i kažu da je najpravednije da se između dvije momčadi odigra “majstorica”. Član uprave Dinama Krešimir Antolić komentirao je situaciju, no nije spomenuo Hajdukov prijedlog. On smatra da bi se Dinamu trebalo omogućiti da odigra zaostalu utakmicu. No pitanje je, zašto se onda ne bi, na primjer, odigrale još dvije utakmice? Ili tri? Ili, još bolje, sve preostale utakmice?

Poziva Antolić na “načela Uefe”, ali Uefa nigdje ne spominje konkretna rješenja, samo daje smjernice i ostavlja savezima slobodu da odluče na temelju “sportskih razloga”, jer ima puno različitih situacija i uvijek će biti netko nezadovoljan kod ovako naglih prekida natjecanja uslijed više sile, piše HRT.

– Ovo je jedna specifična situacija koja nije riješena propozicijama HNS-a. Pročitali smo odluku IO-a da se prekidaju prvenstva i da je tablica konačna. Nismo sretni što Dinamo nije došao u situaciju da na jedan logičan, pravedan i sportski način odigra svoju zaostalu utakmicu i da imamo isti broj odigranih utakmica kao i svi drugi te da se onda gleda tko ima više bodova pa da taj bude prvi, kaže Antolić.

– Podsjetio bih da je Uefa 24. travnja 2020. donijela smjernice koje govore o načinu i načelima na kojima bi nacionalni savezi morali rješavati takve stvari. To su načela transparentnosti, objektivnosti i nediskriminacije. Da li je diskriminatorno to što su Dinamu zavezane ruke u pogledu toga da odigra svoju zaostalu utakmicu – to prepuštam ljudima da sami zaključe.

– HNS je legitimna krovna nogometna organizacija i moramo prihvatiti njihove odluke kada nam se sviđaju i kada nam nisu po volji. Konačna odluka nije donesena a kada bude, mi ćemo je prihvatiti. No, nadamo se da će se HNS voditi načelima UEFA-e jer nikome ne bi odgovaralo da UEFA odbije takvu odluku ili da ide ozbiljno preispitati odluku za koju će zaključiti da nije zasnovana po spomenutim načelima.

– Naravno da je ta odluka važna zbog juniorske Lige prvaka. Pa vidjeli ste koliko smo svi bili ponosni na uspjehe juniorske momčadi GNK Dinama za koju nadam se da će igrati četvrtfinale Lige prvaka protiv Benfice. O zato je važno je da se kod donošenja konačne odluke vodimo pravednim i dobrim principima te načelima Uefe, zaključio je Antolić, piše HRT.

Share This Article