Capak: Nema zaraze u domovima za starije; Markotić: Najmlađa osoba na respiratoru je 1974. godište

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak osvrnuo se i na pojavu zaraze u domovima za starije i nemoćne u u susjednim zemljama ustvrdivši kako u Hrvatskoj u tim ustanovama nema zaraze.

“Prema informacijama na terenu, domovi se pridržavaju mjera propisanih, i za sada nema proboja bolesti u domove za starije”, kazao je.

Upitana koja je najmlađa osoba u Hrvatskoj koja je trenutno na respiratoru zbog zaraze koronavirusom, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić, kazala je da je to u njezinoj klinici osoba rođena 1974. godine, ali da ona nema uvid u stanje svih bolesnika u Hrvatskoj.

“U klinici imamo četiri osobe srednje do mlađe životne dobi. Kod većine onih koji su na respiratoru generalno je da imaju neki rizični faktor”, kazala je Markotić.

S obzirom na lijepo vrijeme, Capak je građane pozvao da ostanu doma, istaknuvši da se tjelesna aktivnosti može privremeno odgoditi do kraja epidemije.

“Bez obzira na ovo lijepo vrijeme, ostanite doma koliko god je to moguće. Mi smo još uvijek u epidemiji, i samo zbog toga što se velika većina građana ponaša u skladu s uputama još uvijek imamo kontrolabilnu epidemiološku situaciju. Nemojte dopustiti da izmakne kontroli”, poručio je Božinović.

Facebook Komentari