Liječnik iz “Zarazne” objasnio koji su uvjeti da se proglasi kraj epidemije: Današnji brojevi bude nadu, ali još su moguća iznenađenja

Doktor Rok Čivljak iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Dnevniku Nove TV komentirao je najnovije podatke o broju zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

Doc. dr.sc. Čivljak okrio je bude li današnje brojke optimizam nakon jučerašnjeg šoka te kako se s epidemijom nosi medicinsko osoblje i pacijenti u klinici.

“Jučerašnje brojke ne trebamo doživjeti kao šok, trebamo biti spremni i na velike i male brojke. Naravno da današnji brojevi bude nadu, ali moramo računati da su još uvijek moguća različita iznenađenja”, kaže Čivljak.

Objasnio je kako bi se kraj epidemije proglasio nakon što je zabilježen zadnji zaraženi slučaj te se u dva inkubacijska razdoblja nakon toga nisu dogodili novi slučajevi zaraze.

Rekao je kako je je većina teže oboljelih starije životne dobi, ali ima i onih mlađih. Otkrio je i kako je ove sezone 60 000 ljudi obolilo od gripe od čega je njih 20-ak umrlo.

“Zbog epidemiološke situacije gripa je pala u drugi plan”, rekao je.

Kazao je kako u ovakvim situacijama nema smisla govoriti o umoru, a dotaknuo se i usporedbama sa SARS-om.

“SARS je trajao nekoliko mjeseci i epidemija se više nije dogodila. Voljeli bismo da epidemija koronavirusa nalikuje onoj SARS-a, ali to je sada teško predvidjeti”; rekao je.

Pozvao je sve da se pridržavaju mjera koje propisuje Stožer.

Facebook Komentari