VIDEO Na Uskrs 31. ožujka 1991., u policijskoj akciji na Plitvičkim jezerima pala je prva žrtva u Domovinskom ratu

Na Uskrs 31. ožujka 1991., u policijskoj akciji na Plitvičkim jezerima pala je prva žrtva u Domovinskom ratu – Josip Jović. Radilo se o akciji razbijanja okupacije Plitvičkih jezera koje su zauzeli pobunjeni Srbi, piše HRT.

Taj incident u kojem su pale prve žrtve u Domovinskom ratu 31. ožujka 1991. nazvan je “Krvavi Uskrs”.

Toga dana, u rano jutro, oružanu pobunu autobusima su pošli prekinuti pripadnici postrojbi za specijalne namjene iz Lučkog, Rakitja i Kumrovca. Sukobljene strane u incidentu bili su – s jedne strane: redarstvenici MUP-a Republike Hrvatske i naoružani krajinski teroristi s druge strane.

Redarstvenici MUP-a RH upali su u zasjedu pobunjenih Srba kod Plitvica, a taj konflikt je rezultirao smrću dvije osobe: s hrvatske strane poginuo mladi Josip Jović iz Aržana, a sa srpske Rajko Vukadinović, teritorijalac tzv. Krajine.

To je značajno pogoršao etničke napetosti koje su, kao posljedica projekta velikosrpske ekspanzije u SFRJ eskalirale krajem 80-ih godina i postale jedan od katalizatora procesa koji su doveli do velikosrpske oružane agresije na Republiku Hrvatsku te Domovinskog rata, kao obrambenog čina.

Spomenuti događaji zahtijevali su neodložnu intervenciju hrvatskih redarstvenih snaga kako bi se uspostavio red i mir na tom području. Nekoliko stotina pripadnika specijalne postrojbe MUP-a Rakitje, kojom je zapovijedao danas načelnik GSOS-a RH general zbora Josip Lucić, specijalne postrojbe MUP-a Kumrovec te antiterorističke jedinice Lučko krenulo je noć uoči Uskrsa put Plitvica.

Hrvatski specijalci napadnuti iz zasjede

U ranim jutarnjim satima 31. ožujka, na glavnom pravcu kretanja, kolona vozila s hrvatskim specijalcima napadnuta je iz zasjede na glavnoj prometnici nedaleko od plitvičkih hotela i pratećih objekata. Na kolonu je otvorena vatra iz okolne šume, u autobus pun hrvatskih redarstvenika uletjela je tromblonska mina, na sreću, ne izvučenog osigurača pa nije eksplodirala.

Hrvatski su specijalci munjevitom brzinom izišli iz vozila. Uslijedilo je zalijeganje uz cestu, otvaranje vatre u pravcu iz kojeg je pucano, napredovanje po dubokom snijegu koji je tog Uskrsa okovao Plitvice. Sukob je potrajao nekoliko sati, a pobunjenici su bili prisiljeni povlačiti se.

Prema policijskim izvješćima uhićeno je devet pobunjenika, među njima i Goran Hadžić, član Glavnog odbora SDS-a i Borivoje Savić, tajnik Izvršnog odbora SDS-a Vukovara. U novinskim isječcima iz tog vremena stoji da su baš krenuli na sastanak u Titovu Korenicu i da su za pojasom imali pištolj magnum 357. Njih se sprovodi do Slunja, gdje je nastavljena kriminalistička obrada.

Iako uspješna – akcija upamćena po prvoj hrvatskoj žrtvi u Domovinskom ratu

Iako je akcija u potpunosti uspjela i na Plitvicama je uspostavljen red, ostat će upamćena po prvoj hrvatskoj žrtvi – policajcu Josipu Joviću koji je tada imao samo 22 godine. U akciji je ranjeno sedam pripadnika specijalne policije.

Prema riječima suboraca, Jović je bio najistureniji u napadu, pucao je u smjeru pošte. Iako je na sebi imao pancirku, netko od terorista ga je pogodio u nezaštićeni dio tijela. Kola hitne pomoći stigla su u trenu, a nakon dužeg čekanja ukrcan je u sanitetski vojni helikopter još uvijek dajući znakove života. No, preminuo je na putu do bolnice.

Predsjednik Milanović odao počast redarstveniku Josipu Joviću

Povodom 29. obljetnice akcije Plitvice i pogibije prvoga hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović zapalio je svijeću kod spomen-obilježja Josipu Joviću na Plitvičkim jezerima, priopćeno je u utorak iz Ureda predsjednika RH.

U pratnji Predsjednika Republika bio je savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, a izaslanik Predsjednika Republike brigadir Darko Podrug, načelnik Ureda zapovjednika HRM-a zapalio je svijeću na grobu Josipa Jovića u Aržanu, piše HRT.

Krstičević: Akcija na Plitvicama poznatija kao Krvavi Uskrs posijala je sjeme budućih pobjeda u Domovinskom ratu

Facebook Komentari