Krstičević: Akcija na Plitvicama poznatija kao Krvavi Uskrs posijala je sjeme budućih pobjeda u Domovinskom ratu

Povodom 29. obljetnice akcije Plitvice i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića koji je poginuo na Uskrs, 31. ožujka 1991. godine, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević poručio je:

“Akcija na Plitvicama poznatija kao Krvavi Uskrs koju su izvele hrvatske redarstvene snage, posijala je sjeme budućih pobjeda u Domovinskom ratu.

Zahvaljujem svim sudionicima akcije Plitvice koja je izvedena munjevito i odlučno.

Akcijom je pokazana spremnost hrvatskog naroda da brani svoju slobodu i neovisnost.

Nažalost, u toj akciji poginuo je redarstvenik Josip Jović, prva žrtava Domovinskog rata.

Njegov život i djela govore o slobodi Hrvatske.

Najmanje što možemo je čuvati uspomene na ovakve ljude.

Ponosni smo što je danas Josip Jović, nećak pokojnog Josipa, naš pripadnik čime nastavlja borbu za bolju Hrvatsku koju je sanjao pokojni Josip”, piše MORH.

Prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu, Josip Jović rodio se 21. studenog 1969. godine u Aržanu kraj Imotskog. Bio je jedan od petero djece u obitelji Marije i Filipa Jovića. Nakon završetka školovanja zaposlio se u jednoj građevinskoj firmi. Ipak, u ljeto 1990. kao 20-godišnjak prijavljuje se u policiju te odlazi u Zagreb gdje pohađa tečaj Prvi hrvatski redarstvenik. Nakon toga priključio se Jedinici za posebne zadatke “Rakitje” iz koje se kasnije razvila 1. gardijska brigada “Tigrovi”.

Sa svojom jedinicom sudjeluje u akcijama gušenja pobune dijela Srba u Hrvatskoj. Najprije u Petrinji, a zatim i Pakracu i na Plitvicama gdje je 31. ožujka 1991. godine položio svoj život na oltar Domovine. Poginuo je u blizini pošte, gdje se danas nalazi spomenik posvećen njegovoj žrtvi. Iako je na sebi imao pancirku, metak ga je pogodio u nezaštićeni dio tijela, u predjelu pazuha. Teško ranjenom Joviću odmah je pružena prva pomoć. Operirao ga je u kirurškim kolima doktor Josip Husar no ozljede su bile preteške. Vojarna Hrvatske vojske u Udbini nosi ime Josip Jović, baš kao i Policijska akademija u Zagrebu.

Josip Jović postao je svojom žrtvom simbol svih poginulih hrvatskih branitelja čija imena nisu poznata široj javnosti, piše Ika.

Facebook Komentari