VIDEO Serija od pet potresa u Zagrebu, dijete u kritičnom stanju; Odlomio se dio južnog tornja Katedrale, oštetio krov Nadbiskupskog dvora; Ima oštećenih zgrada, ljudi su izišli na ulice

Potres se u Zagrebu osjetio jutros oko 6:25 sati. Drugi potres je bio u 7:01. Treći jači potres magnitude 3.7 osjetio se u 7:41. Još su dva potresa zabilježena, 3.1 i 3.0 magnitude po Richteru. Zabilježeno je i još desetak slabijih potresa. Ima oštećenih zgrada po centru Zagreba, srušio se dio tornja zagrebačke Katedrale. Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, za HRT je potvrdio je da ima ozlijeđenih.

Iako je Hrvatska izvještajna agencija Hina objavila da je petnaestogodišnje dijete prva žrtva potresa u Zagrebu, pozivajući se na potvrdu u Zavodu za Hitnu medicinu Grada Zagreba, mediji javljaju da je dijete teže ozlijeđeno, ali nije preminulo, piše HRT.

– Dijete je teže ozlijeđeno, no ne treba vjerovati neprovjerenim informacijama koje su se pojavile na društvenim mrežama, rečeno je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Dijete od 15 godina prevezeno je u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj.

Nedugo nakon pojavila se informacija da dijete ipak nije mrtvo

Dijete je vrlo, vrlo kritično, ali još radimo daljnje mjere, u ovom času se provodi CT snimanje, da se utvrde ozljede, rekao je ravnatelj dječje bolnice u Klaićevoj, Goran Roić.

Dijete je u kritičnom stanju, rekao je za HRT.

Tlo se nekoliko puta zatreslo, prvi puta najjače. Tlo s vremena na vrijeme podrhtava pola sata nakon prvog udara.

Po prvim podacima magnituda prvpg potresa jutros je bila 5.3 po Richteru na dubini 10 km, epicentar 7 km sjeverno od Zagreba, 4 km južno od Kašine.

Drugi potres je bio magnitude 5.2 po Richteru, epicentra na istom području i istoj dubini kao prvi.

Treći je imao epicentar 16 km sjeverno od Zagreba i 5 km jugoistočno od Oroslavja, u Zagorju, magnitude 3.7 po Richteru. Još su dva potresa zabilježena, 3.1 i 3.0 magnitude po Richteru.

Sve se njihalo, padali dijelovi zgrada, oštećena Katedrala

“Nema struje. Jako je treslo, otvorilo je ladice, pale su stvari s polica”, svjedoče neki građani. Zgrada se njihala…užas.

Potres se jako osjetio i u Zagorju.

Poprilično je zatreslo, probudilo nas je. Mislio sam da supruga ima epileptički napad koliko se tresao krevet, napisao je stanovnik Ludbrega u Podravini.

Neki su izišli iz zgrada, neki tvrde da ima napuklina na zidovima, a u centru Zagreba ima oštećenih zgrada, padali su dijelovi fasada i krovova.

Ima oštećenih automobila.

Odlomio se dio južnog tornja Katedrale.

S južnog tornja otpao je vrh na kojemu se nalazi križ, a čini se da je on oštetio krov Nadbiskupskog dvora, koji je, kako se sada čini, pretrpio još veću štetu nego sama katedrala.

– Nadbiskupski dvor jako je oštećen, a u katedralu još ne smijemo. Čekamo inženjere da dođu. Sve je razbacano na sve strane. U velikom smo šoku – rekao je Večernjem rektor Zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić.

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava prva je i najznačajnija gotička građevina Hrvatske te ujedno najmonumentalnija gotička sakralna građevina jugoistočno od Alpa.

Potresi u Zagrebu: Evakuirana bolnica u Petrovoj, neke rodilje odvezene kućama, druge će u neku drugu bolnicu

Božinović Zagrepčanima koji su izišli na cestu zbog potresa: Držite distancu, korona virus!

Vatrogasci u Zagrebu: U tijeku je gašenje i spašavanje na nizu lokacija, ne zovite 193 osim ako vam je u opasnosti život

Potresi u Zagrebu: Ozlijeđeno jedno dijete na koje je pao dio krova, ima zatočenih osoba

Facebook Komentari