U potresima na širem zagrebačkom području ozlijeđeno 17 ljudi

Jutros u 6 sati i 24 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su vrlo jak potres s epicentrom kod Markuševca kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 5.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII stupnja MCS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske. Nakon toga, u 7 sati i 1 minutu došlo je do još jednog potresa jačine 5.0 i još nekoliko manjih potresa što je uobičajeno nakon ovako jakih potresa. U širem epicentralnom području potres je izazvao znatne štete.

Ozlijeđene su tri osobe u Krapinsko-zagorskoj županiji, 11 osoba u Zagrebu (od čega jedna mlađa osoba životno ugrožena) i tri u Zagrebačkoj županiji.

Sve službe sustava civilne zaštite izašle su pravovremeno na teren, u najkraćem mogućem roku, poručuju iz Ravnateljstva civilne zaštite. Hrvatska vojska skupa s civilnom zaštitom grada Zagreba raskrčila je uže središte grada i dalje radi na raščišćavanju okolnih ulica. Za građane koji su zbog oštećenja objekata na ulici, osiguran je privremeni smještaj u studentskom domu Cvjetno naselje. Za slučaj potrebe, spremni su i drugi objekti.

“Zahvaljujemo svima koji iskazuju solidarnost pogođenima potresima, uključujući građane koji dijele deke, jakne, tople odjevne predmete, hranu i topla pića. Osigurana je hrana na Zrinjevcu, Trgu francuske revolucije i Mažuranićevom trgu.
Svi pacijenti su dobili svu potrebnu zaštitu i skrb.

Nekoliko desetaka strukturalnih inženjera statike u ovom trenutku procjenjuje stupanj oštećenja objekata, s prednošću zdravstvenih ustanova. Sve prijave za oštećenja mogu se prijaviti na e-mail: [email protected]”, poručili su iz Ravnateljstva.

Facebook Komentari