Beroš o novim oboljelima, Božinović najavio ograničenje kretanja starijih i zatvaranje granice sa Slovenijom: Utvrđeno je 93 prekršitelja samoizolacije

U Hrvatskoj raste broj oboljelih. Do danas je potvrđeno 65 slučajeva koronavirusa, od čega su četiri osobe ozdravile i puštene su iz bolnice. U samoizolaciji u Hrvatskoj je oko 9000 ljudi.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je devet novih slučajeva. Ukupno je oboljelo 65 ljudi, a četiri su osobe dosad ozdravile. 630 kontakata je pod nadzorom. ”Slika je i dalje vrlo dobra i učinit ćemo sve da tako i ostane, ali izvjesno je da broj oboljelih može rasti”, rekao je.

Komentirao je priopćenje Svjetske zdravstvene organizacije – nedovoljan broj testiranih, briga o izolacijama i praćenje kontakata. Ministar kažed a imamo adekvatan broj testiranih i da se broj ne povećava jer je struka rekla tko se treba testirati. ”U protivnom možemo testirati cijelu populaciju, pa nećemo imati relevantne podatke”, objasnio je. Apelirao je na starije da ostanu u kućama i izlaze samo u slučaju nužde. Kaže da će učiniti sve da im se dostavi sve što je potrebno. Rekao je da će produljiti rok za koji se mogu izdati lijekovi za kronične bolesnike. Rade na tome da se starijima i nemoćnima dostave lijekovi. ”Ako se njih zaštiti, omogućit će se bolje funkcioniranje zdravstvenog sustava”, rekao je, prenosi dnevnik.hr.

Šefica Infektivne klinike Alemka Markotić rekla je da među novooboljelim nema težih slučajeva. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ponovio je upute – redovito pranje ruku, kašljanje u lakat i izbjegavanje bliskih kontakata te dizinfekcija svih javnih prostora.

Ministar Beroš rekao je da se u mnogim državama svijeta ne testiraju ljudi, pa Svjetska zdravtsvena organizacija nije mislila na Europu i Hrvatsku kad je rekla da se pojačaju testiranja. ”Nemamo jasnih znakova lokalne transmisije, ali smo neovisno o tome podigli stupanj obrane jer je virus ušao u zdravstveni sustav”, rekao je.

Šef Stožera, potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da će Vlada danas, a Sabor sutra izmijeniti Zakon prema kojem će Stožer dobiti veće ovlasti. ”To znači da će se naše odluke provoditi po svim linijama rada”, objasnio je Božinović. Najavio je odluku kojom će se nastojati ograničiti kretanje starijih osoba. Kaže da su zaprimili više od 500 dojava o kršenju samoizolacije, a utvrđeno je 93 prekršitelja koji će biti sankcionirani.

Odluke koje će se donositi, odnosit će se i na prekogranični promet, promet putnika. U više smo navrata slali poruke da svi koji planiraju putovanja u inozemstvo, da od toga odustanu. Europska komisija je donijela set preporuka o kojima će razgovarati šefovi Vlada EU-a. Tijekom dana ćemo vjerojatno zatvoriti 27 graničnih prijelaza sa Slovenijom, poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, piše HRT.

Facebook Komentari