Radman i mlada znanstvenica Tinka Vidović o potencijalnoj terapiji za koronavirus: Lijek sprječava ulazak virusa u stanice

Screenshot: Nova TV

Hrvatska znanstvenica Tinka Vidović, možda je pronašla lijek za koronavirus. Prijavila se na međunarodni natječaj i osvojila treće mjesto. Objasnila je svoje istraživanje i kako bi potencijalni lijek mogao djelovati.

Tinka Vidović, mlada znanstvenica iz Splita je na međunarodnom natjecanju za pronalazak lijeka svojim istraživanjem utvrdila mogućnost korištenja valproične kiseline kao potencijalnog lijeka za COVID-19.

Njezin radi osvojio je treće mjesto, dok su prva dva mjesta pripala znanstvenicima iz New Yorka odnosno Montreala.

Natjecanje na koje se prijavila mlada znanstvenica organizirala je američka tvrtka Sage-Health.

Cilj natjecanja je bio koristeći algoritme umjetne inteligencije pronaći potencijalni lijek koji bi se vezao s velikom energijom vezanja na COVID-19 glavnu proteazu čija je 3D struktura poznata od početka veljače.

U prvih 48 sati od otvaranja natječaja, Amerikanci su zaprimili više od 170 prijava iz raznih znanstvenih centara diljem svijeta.

Vidović je izjavila kako je već koristila ovaj znanstveni pristup. “Ne može se znati kako će djelovati lijek i još se ne može koristiti. Ovaj moj lijek se trenutno koristi kao lijek protiv epilepsije i bipolarnog poremećaja.

Za primjenu koronavirusa, nisam sigurna, ali znam da je u tijeku istraživanje za HIV. Koronavirus je opasan jer se može brzo širiti”, napominje. Kaže kako njezin lijek sprječava posljedice koronavirusa.

Potencijalni lijek

Miroslav Radman objasnio je iduće korake i što će biti s njihovim istraživanjem.

“Ja sam ponosni mentor, ali za njezin uspjeh nisam zaslužan. Tinka je uzela jedan metodološki put, orginalan put, da bi istražujući lijekove vidjela da li bi neki lijek mogao biti bolji lijek za neku drugu bolest. Ovo bi moglo ići brzo u fazu istraživanja. Sa virusima imate nekoliko pristupa. Prvi je otrovati mu DNA. To je da se punudi virusu kriva slova i on ubaci oštećenje u DNA i otruje svoje gene.

Drugi pristup je vakcina. Imati već gotova antitijela. Treća je ići i spriječiti da uđe u stanicu, uđe u krv, to je pristup Tinin. Spriječi ga da uđe u stanicu”.

Radman je objasnio kako je Tinkino istraživanje išlo trećim pristupom. Napominje kako koronavirus mutira i da “ta mašina za kopiranje gena radi puno grešaka”.

Kazao je što misli o pandemiji koronavirusom. “Koronavirus nije daleko od gripe. Izolirajte se za ovo vrijeme, da vidimo kako će ići”, poručio je Radman.

“Dobro je biti optimista jer ćemo tako ići naprijed. Mislim da ovaj pronalazak može oslabiti koronavirus. Da sistem dobije predah”, kazao je Radman koji je optimističan u vezi brze primjene lijeka.

“Ovaj lijek liječi uzrok, a ne posljedice. Sprječava ulazak virusa u stanicu. Sprječava da stanica postane tvornica virusa”, objasnio je, piše dnevnik.hr.

Hrvatska znanstvenica na korak od otkrivanja lijeka za korona virus, oduševila Amerikance

Facebook Komentari