Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila globalnu pandemiju zbog koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila globalnu pandemiju zbog koronavirusa.

“WHO je procjenjivao ovu epidemiju iz minute u minutu i duboko smo zabrinuti alarmantnom brzinom kojom se virus širi i teškim stanjem zaraženih”, kazao je šef WHO-a na konferenciji za medije.

“Stoga smo odlučili objaviti da se širenje Covida 19 može okarakterizirati kao pandemija”, dodao je.

Svjetska zdravstvena organizacija u srijedu je objavila pandemiju koronavirusa što znači da će se virus vjerojatno proširiti na sve zemlje svijeta, piše N1.

”Pandemija nije riječ koju treba uzeti olako. To je riječ koja ako se pogrešno koristi može izazvati nepotreban strah, ali i prouzročiti osjećaj da je bitka gotova, a sve to može dovesti do nepotrebne patnje”, poručili su iz Svjetske zdravstvene organizacije. Napomenuli su da proglašavanje pandemije ne mijenja to što oni kao organizacija poduzimaju ili mogu poduzeti niti mijenja što zemlje mogu napraviti.

”Nikada ranije nismo vidjeli pandemiju koju je izazvao kronavirus i nikada nismo vidjeli pandemiju koja se može kontrolirati. U stanju smo pripravnosti od prvog slučaja koji je zabilježen”, istaknuli su predstavnici WHO-a na konferenciji za medije.

“Čak 81 zemlja nije prijavila nijedan slučaj oboljelih od koronavirusa. Ne mogu ovo reći jasnije i glasnije: sve zemlje još mogu promijeniti smjer u kojem ide pandemija”, poručuju iz WHO-a.

Facebook Komentari