VIDEO Talijani od noćas pustoše dućane, cijela Italija pod kontrolom, na ulicama izgleda kao da je policijski sat

Pred brojnim trgovinama noćas su zabilježeni dugački redovi građana nakon što je premijer Giuseppe Conte, zbog drastičnog pogoršanja stanja u vezi sa širenjem koronavirusa, proglasio cijelu državu “zaštićenom zonom”.

Prema premijerovoj uredbi Talijani od danas mogu putovati samo na posao te zbog medicinskih ili nekih drugih hitnih razloga. Jučer je u Italiji od koronavirusa umrlo nešto manje od 100 ljudi, a ukupan broj žrtava je 466. Zaraženo je više od devet tisuća, piše HRT.

Talijanski premijer Conte noćas je potpisao uredbu kojom se cijela država proglašava zaštićena zona. Na twitteru je objavio: “Budućnost Italije je u našim rukama. Svi radimo svoj dio, odričući se nečega za dobro zajednice. Na kocki je zdravlje naših najmilijih, roditelja, naše djece, naših baka i djedova. Upravo sam potpisao uredbu #iorestoacasa (Ostajem kod kuće)”

Dopisnik HRT-a Silvije Tomašević izjavio je jutros da je cijela Italija od danas pod karantenom.

– Ljudi ne smiju ići iz grada u grad. Naglasio je da je cijela Italija pod kontrolom, na ulicama izgleda kao da je policijski sat. Ako želite ići iz grada u grad – morate imati jako valjane razloge za to. Posljednje brojke pokazuju da je umrlo 466 osoba. Ako se nešto drastično ne učini, do konca ožujka je 370.000 zaraženih i 18.000 mrtvih, dodao je Tomašević.

Potvrdio je da je prvozaraženi u Italiji bolje i da više nije na respiratoru.

Na pitanje jesu li trgovine prazne, Tomašević je kazao da se ondje ipak mogu nabaviti potrebne stvari za prehranu, da radi gradski prijevoz, ali da se preporučuje građanima da ostaju u kućama. Kazao je i da se ne može ići u barove i restorane poslije 18 sati.

– Upravo tada su se okupljali mladi i to je isto bio razlog širenja virusa. Kazne su postrožene i svi koji prekrše te odredbe bit će kažnjeni s najmanje 3 mjeseca zatvora i više od 200 eura.

Zabranjena javna okupljanja, a ograničena su kretanja

Zabranjena su sva javna okupljanja i ograničena sva kretanja, osim nužnih za posao i hitne situacije. Naređeno je zatvaranje svih kina, kazališta, teretana, klubova i pubova. Otkazuju se sprovodi i vjenčanja te svi sportski događaji, uključujući i nogometne utakmice Serije A. Sve škole i sva sveučilišta neće raditi do 3. travnja, a prema potrebi i dulje.

– Mjere ne predviđaju ograničenja u javnom prijevozu, kako bi se jamčila gospodarska aktivnost i omogućio odlazak na posao, rekao je premijer Conte.

Premijer Conte presjekao: Upravo ću potpisati mjeru koju možemo sažeti kao” ostajem kod kuće “. Cijela Italija u karanteni – zabranjena okupljanja i ograničeno kretanje

Facebook Komentari