Je li kruh glavni krivac za debljanje i nadutost

Kruh je neizostavna svakodnevna namirnica, a gotovo nijednu drugu namirnicu ne jedemo u tolikoj količini koja je istovremeno vrlo često predmetom brojnih rasprava te koju mnogi stavljaju na crnu listu naglašavajući da je valja izbjegavati.

Debljanje?

Sue Baic iz British Dietetic Associationa smatra kako je vrlo česta zabluda ta da kruh deblja, a ono što šteti opsegu struka najčešće je ono što se nalazi na kruhu. Dvije prosječne kriške kruha imaju oko 190 kalorija i dva grama masti, no ako ih se namaže maslacem, količina kalorija gotovo se udvostručuje, a broj masti penje na 16 grama. Nadalje, omiljeni dodatak sendvičima, majoneza, običnoj šniti kruha dodat će nešto manje od 600 kalorija i 34 grama masti, što je gotovo polovica preporučenog dnevnog unosa za žene.

Sue Baic ističe i kako mnogi krivo pretpostavljaju da je za zdravlje najlošiji bijeli kruh. Kako ističe, najbolji su izbor vrste polubijelog kruha koje izgledaju i imaju okus kao bijeli kruh, no nastale su kombinacijom bijelog i integralnog brašna. Osim što je dobar izvor kalcija, željeza i vlakana, dvije šnite kruha sadrže 20 do 30 posto preporučene dnevne količine vitamina B1.

Nadutost?

Gastroenterolog, psihoterapeut i medicinski savjetnik BS Networka, Nick Read kaže kako mogući rizični faktori nadutosti obuhvaćaju pretilost, tjeskobu i depresiju, nedovoljnu aktivnost, zatvor ili pak predmenstrualni sindrom te sindrom iritabilnog crijeva, a mnogi jedu prevelike količine ugljikohidrata u cjelini, a ne samo pšenice. Tako, na primjer, osobe sa sindromom iritabilnog crijeva osjećaju nadutost nakon konzumacije pšenice, no uzrok tomu vrlo je često prisutnost fruktana koji se nalazi u brojnim namirnicama uključujući luk, artičoke, šparoge i poriluk.

No ono na što valja pripaziti svakako su točni sastojci u kruhu koji kupujete. Nije nažalost lišen nebrojenih umjetnih dodataka i aditiva koji mogu negativno utjecati na zdravlje. Osim toga, točan popis sastojaka najčešće nije naveden, ali činjenica jest da se kruh danas više ne proizvodi samo od brašna, vode, soli i kvasca. U kruhu se vrlo često nalaze brojni emulgatori, omekšivači tijesta, konzervansi, kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze.

Facebook Komentari