19.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Plenković potvrdio: Ovo je novi ministar zdravstva; A ovo je njegova imovinska...

Plenković potvrdio: Ovo je novi ministar zdravstva; A ovo je njegova imovinska kartica

Novi je ministar zdravstva prof. dr. sc. Vili Beroš, pomoćnik danas razriješenog ministra, prof. dr. sc. Milana Kujundžića, izvijestio je premijer Andrej Plenković u središnjici HDZ-a.

“Evo nakon konzultacija s Nacionalnim odborom za zdravstvo HDZ-a, s užim vodstvom stranka, nakon telefonskih konzultacija s kolegama u parlamentarnoj većini, želim obavijestiti javnost da ću Hrvatskom saboru predložiti da novi ministar zdravstva bude Vili Beroš”, kazao je premijer Plenković novinarima.

Ranije je radio u KBC-u Sestara milosrdnica, u Vinogradskoj, sada je na Rebru, ali u svakom slučaju čovjek koji poznaje sustav iznutra i koji može preuzeti odgovornosti ministra zdravstva”, kazao je premijer.

Na pitanje novinarke Ive Puljić Šego kojim se kriterijima vodio tijekom biranja ministra, premijer je odgovorio sljedeće:

“Vodili smo se kriterijima da posao ministra zdravstva mora voditi netko tko je upućen u aktivnosti samog ministarstva, a Beroš je čini mi se već duže od dvije godine pomoćnik ministra, bio bi i ravnatelj sada da nije došlo do promijenjenih okolnosti, 64. je godište, iskusan je, dobro poznaje zdravstveni sustav, angažiran je i mislim da će javnost najprije za vrijeme saslušanja na Odboru za zdravstvo u Hrvatskom saboru imati prilike malo ga bolje upoznati”, kazao je premijer.

Rekao je i koje su glavne teme i zadatci za novog ministra.

“Naš sustav zdravstva uvijek može i treba dodatna poboljšanja. Cijeneći sva postignuća koja smo so sada ostvarili, on će prionuti poslu da naš zdravstveni sustav učini naravno dostupnijim, kvalitetnijim za pacijente i da se dotakne one ključne teme, financiranja zdravstvenog sustava koji nažalost generira određene gubitke,” istaknuo je premijer.

Upitan hoće li Kujundžić okrenuti leđa HDZ-u rekao je da neće i da tu ne vidi nikakav problem ni poteškoću.

“Milan Kujundžić ima mandat u saboru. Nije to takva prva situacija”, rekao je i dodao:

“Sasvim je prirodno da onaj koji je dobio mandat da se vrati i preuzme odgovornost u Hrvatskom saboru. Ne vidim tu nikakav problem ili poteškoću.”

Na pitanje hoće li vratiti sigurnosnu provjeru ministara rekao je sljedeće:

“Kada krećete u mandat, imate vrlo jednostavnu logiku. Tražite kompetentne, stručne ljude u svojim područjima, s referencama. Svatko tko je došao na dužnost nije baš došao s ceste. I imate povjerenje. Dakle, to je ključni element. Neke stvari koje kasnije dođu nisu bile predmet razgovora ili intervjua. Ali morat ćemo malo, po meni, osnažiti filtere određenih odabira – najprije na razini stranke, a onda možda kasnije i sustavno na razini države”, kazao je premijer, prenosi N1.

U Ministarstvo je došao iz KBC-a Sestre milosrdnice, gdje je radio kao neurokirurg. Rođen u Splitu, prof. Beroš imenovan je pomoćnikom ministra zdravstva prije dvije godine. Nije bio član Kujundžićeve Hrvatske zore i javno je podržao HDZ i Domoljubnu koaliciju. Uz posao u Vinogradskoj, radio je i u Poliklinici Radiochirurgia u Sv. Nedelji, što stoji i na njegovoj web-stranici. Dobivši funkciju pomoćnika, otišao je iz te privatne ustanove. Za Kujundžićeva mandata vodio je upravu za bolnički sustav.

Premijer Andrej Plenković razriješio je danas ministra zdravstva Milana Kujundžića dužnosti. Premijer je kazao da se Kujundžić vraća u Sabor. Među nasljednicima ministra Kujundžića u medijima se spominjalo njih nekoliko, državni tajnik Željko Plazonić, prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, dr. Dario Nakić iz zadarske bolnice te prof. dr. sc. Vili Beroš, piše Večernji.

Novinari Jutarnjeg zavirili su u njegovu imovinsku karticu koju je predao preuzimajući dužnost.

Na samom početku kartice doznaju da je riječ o doktoru medicine, specijalistu neurokirurgu, a koji je član Hrvatske demokratske zajednice.

Beroš je oženjen, ima djecu, a žive u Zagrebu. Mandat na funkciji pomoćnika ministra počeo mu je 24. siječnja 2018. godine, a prije stupanja na dužnost je radio kao pročelnik zavoda za endokranijalnu neurokirurgiju Klinike za neurokirurgiju u KBC-u Sestre milosrdnice.

Kao pomoćnik ministra zarađivao je neto plaću u iznosu od 15.622,47 kuna. Prijavio je i dva izvora ostalih prihoda, jedan od 200.000 i drugi od 6500 kuna godišnje, no nema više detalja.

Beroševa supruga radi u Dječjem vrtiću Malešnica i to za neto plaću u iznosu od 6184 kune.

Godine 2008. podigli su kredit u Addiko banci u iznosu od 75.500 eura, dok su se 2016. zadužili u Erste banci u iznosu od 50.000 eura.

Beroš ima i dvije nekretnine u Zagrebu, jednu od 140 kvadrata u Rudešu, a drugu od 50 kvadrata u Vrapču. Suvlasnik s trećim osobama je stana i kuće u Jelsi koje je stekao nasljedstvom. Vlasnik je i voćnjaka od 1692 kvadrata u Šenkovcu.

U imovinskoj kartici je u rubrici o pokretninama naveo da je vlasnik Audija A3 iz 2011. godine te Jeepa iz 2008., a gliser iz 2002. godine posjeduje s trećim osobama.

Prijavio je i sat marke Breitling koji vrijedi oko 35.000 kuna.

Na štednji obitelj Beroš ima 25.000 eura.

Najnovije

Još iz rubrike